Ελλάδα

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

28.03.2021 | 13:07

Η εικόνα σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεδομένων, η επιτυχής εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος καθώς και η πρακτική των μαζικών self test για covid που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, διαμορφώνουν το θετικό σενάριο του ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις μέσα στον επόμενο μήνα η χώρα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην ουσιαστική άρση των απαγορεύσεων, όπως θα δούμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Με την πανδημία στη χώρα να δείχνει μια τάση σταθεροποίησης, όχι αποκλιμάκωσης, και τον Απρίλιο να αποτελεί μήνα εμβολιασμών και αυτοελέγχου των πολιτών με τα self test, όλοι τώρα ετοιμάζονται για ένα άνοιγμα της οικονομίας που-πάντως- δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ο υπουργός Τουρισμού με συνέντευξή του στο αθηναϊκό και μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, έδειξε αισιόδοξος ότι οι πρώτοι επισκέπτες στη χώρα ίσως να καταφέρουν να έρθουν νωρίτερα από τις 14 Μαΐου.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες δείχνουν συγκρατημένοι, έως απαισιόδοξοι.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγειας την περασμένη Παρασκευή δημιούργησαν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη νότα κα προσδοκίες για καθολικό-σταδιακά- άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι επιστήμονες συνιιστούν ακόμα αυτοσυγκράτηση.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στα νοσοκομεία, όπου και αυτό το σαββατοκύριακο δόθηκαν εξιτήρια προκειμένου να αδειάσουν κλίνες κορωνοϊού. Η εβδομάδα που έρχεται είναι ίσως η πιο κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν επιβεβαιώνεται η εκτίμησή τους για σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με σύμμαχό τους τον καιρό, στην Αθήνα οι πολίτες έχουν κατακλύσει τις παραλίες και τα πάρκα, τηρώντας βέβαια τις αποστάσεις. Σε όλους τους δρόμους του κέντρου των Αθηνών δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ τα πρόστιμα πέφτουν βροχή για κορωνοπάρτι και συνωστισμό σε μαγαζιά.

Τα βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν βανδαλισμοί στις σκάλες του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα. Ήδη έχουν συλληφθεί πέντε άτομα. Στα νοσοκομεία η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/03/2021

Ελλάδα