Κόσμος

Σουέζ: Κλειστή για πέμπτη ημέρα η διώρυγα – «Έμφραγμα» στην παγκόσμια οικονομία

27.03.2021 | 20:27 Eνσωμάτωση

Όχι νωρίτερα από τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να αποκολληθεί το πλοίο που προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ από την Τρίτη.

Το πλοίο container Ever Given μπαίνει στη στενή λωρίρα της διώρυγας του Σουέζ.

Το σχετικό βίντεο, χρησιμοποιώντας το στίγμα από τον πομπού του Ever Green, δείχνει πώς το τεράστιο πλοίο μπαίνει μέσα στη λωρίδα της διώρυγας και, πιθανότατα από τους ισχυρούς ανέμους ή την αμμοθύελλα, παίρνει κλίση με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές του να ακουμπήσουν στα τοιχώματα.

Ένα ναυτικό ατύχημα που μπλόκαρε όχι μόνο το συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, τo φορτηγό πλοίο με σημαία Ταϊβάν, εκτός από τα 300 πλοία που έχει θέσει σε αναμονή, κοστίζει στο διεθνές εμπόριο περίπου 400 εκατ. δολάρια την ώρα.

H εταιρεία αποτιμά την κυκλοφορία εμπορευμάτων διάμεσου του καναλιού στα 5,1 δισ. δολάρια την ημέρα προς τη Δύση και στα 4,5 δισ. δολάρια προς την Ανατολή.

Φόβοι για ελλείψεις

Εταιρεία που διαχειρίζεται κινεζικά προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες όπως το Amazon.com, έχει 20 έως 30 κοντέινερ πάνω σε πλοία που περιμένουν να διαπλεύσουν την μπλοκαρισμένη διώρυγα.

Οποιαδήποτε στιγμή και αν ανοίξει η διώρυγα, η ζημιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει γίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ever Given έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω του όγκου του. Πριν από δύο χρόνια, σημειώθηκε καταστροφή σε ένα φέριμποτ, μπλοκάροντας το λιμάνι του Αμβούργου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/03/2021