Κόσμος

Κορωνοϊός: Πιέσεις για συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για τα εμβόλια – «Πράσινο φως» για παραγωγή εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος

27.03.2021 | 20:17 Eνσωμάτωση

Ο ψυχρός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ έχει προκαλέσει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος, του χειρότερου από την αρχή της πανδημίας. Βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει, πάντως, ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει την παραγωγή εμβολίων σε τρείς χώρες επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στους κόλπους της ΕΕ η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν για μία σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία για στη διανομή εμβολίων. Γερμανία και Ολλανδία, από την άλλη, εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των βρετανικών Times αναφέρει ότι το Λονδίνο βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την παραλαβή εμβολίων με την ΕΕ ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ωστόσο μετά την απειλή της ΕΕ να διακόψει τις παραδόσεις προς τη Βρετανία.

Η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τους Times, θέλει τη βρετανική κυβέρνηση να παραιτείται από τις προμήθειες εμβολίων της Oxford-AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία της εταιρείας Halix.

Συνολικά η ΕΕ έχει παραγγείλει περίπου 2,3 δις δόσεις. Στόχος της είναι να έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ αναπτύσσει ταχύτητα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δίνει έγκριση για τρία νέα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/03/2021