Υγεία

Γιαμαρέλλου στο MEGA: Ελπίδα από τα εμβόλια – «Όσοι άνω των 65 έχουν εμβολιαστεί δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ»

24.03.2021 | 09:00

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, μετά και τον τρομακτικό χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και την δραματική αύξηση των διασωληνωμένων, που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της χώρας στην ασφυξία.

«Χτες είχαμε 3.500 κρούσματα και πολλά τεστ, περίπου 65.000. Πιάσαμε, όμως, και τους 700 διασωληνωμένους. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός που δημιουργεί σε όλους άγχος για το τι θα γίνει. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι θα αυξηθούν και άλλο τα κρούσματα, αλλά στο τέλος της επόμενες εβδομάδας αναμένεται να σταθεροποιηθούν και μετά να αρχίζουν να πέφτουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε το βρετανικό στέλεχος που μεταδίδεται πολύ γρήγορα, αλλά το αισιόδοξο είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Συμπληρώσαμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς. Όσο αυξάνονται, τότε θα μειώνονται τα κρούσματα», ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε ένας εμβολιασμένος άνω των 65 ετών που νόσησε και διασωληνώθηκε», τόνισε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι «Όταν έχεις κάνει μία δόση του εμβολίου η προστασία είναι γύρω στο 50-55%. Όταν έχεις κάνει και τις δύο δόσεις, η προστασία φτάνει για όλα τα εμβόλια γύρω στο 90%. Επειδή ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να εμβολιαστούν, πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε το γρηγορότερο δυνατό, και όσοι από το υγειονομικό προσωπικό είχαν ενδοιασμούς. Όταν φτάσουμε στο 70% των εμβολιασμένων, κάπου στο καλοκαίρι, θα μπορέσουμε να πούμε ότι πετάμε τις μάσκες σας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όταν είσαι εμβολιασμένος μπορεί να γίνεις φορέας του ιού και να τον μεταδόσεις κάπου αλλού. Οπότε μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα».

«Και τώρα ένα είδος μαζικού εμβολιασμού γίνεται. Είμαστε πολύ καλά, έχουμε ξεπεράσει το 10%. Το θέμα είναι να έχουμε τα εμβόλια από τις εταιρείες. Μπορούν να οργανωθούν και πολλά ακόμα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν είναι μόνο τα εμβόλια, είναι και η προσωπική πειθαρχία του καθενός», είπε ακόμα η κ. Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας τέλος για το τι θα γίνει το Πάσχα, η ίδια σημείωσε ότι «Αν όλοι οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα, γιατί να μην γιορτάσουν και το Πάσχα στα χωριά τους; Η προϋπόθεση είναι ότι δεν θα είμαστε σε κοντινές αποστάσεις, και θα φοράμε και τις μάσκες μας».

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 24/03/2021

Υγεία