Ελλάδα

Συλλεκτικά νομίσματα: Ένα ξεχωριστό ενθύμιο για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση

23.03.2021 | 09:24 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2020 - 2021», Μάρτον Σίμιτσεκ, αναφορικά με τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

Μεταξύ των υπολοίπων δράσεων, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που απεικονίζουν εμβληματικές στιγμές και ήρωες της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, τα οποία έχουν γίνει ήδη ανάρπαστα.

«Όντως ο κόσμος έχει δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Εδώ και τρεις ημέρες έχουν αρχίσει οι πωλήσεις στους ομογενείς στο εξωτερικό και έχουμε κάθε μέρα αύξηση 100 – 150% στις πωλήσεις. Οι χώρες που έχουν αγοράσει νομίσματα είναι είκοσι μέχρι αυτή τη στιγμή. Τα νομίσματα αυτά απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε ηλεκτρονικά στο shop.greece2021.gr. Αυτά τα νομίσματα έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί βγήκαν για τον εορτασμό των 200 ετών. Βγήκαν από τους χαράκτες του Εθνικού Νομισματοκοπείου που είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Θα κυκλοφορούν μόνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, και θα αποκτήσουν μεγάλη συλλεκτική αξία», είπε ο κ. Σίμιτσεκ.

«Υπάρχουν οχτώ νομίσματα ασημένια. Ο Κολοκοτρώνης είναι το πιο γνωστό όνομα. Αλλά υπάρχει ο Καποδίστριας, ο Βενιζέλος, εμβληματικές προσωπικότητες που είναι συνδεδεμένες με την επέκταση του ελληνικού κράτους», συνέχισε ο ίδιος.

«Η τιμή τους ξεκινά από 40 ευρώ το ένα. Τα ασημένια είναι 200 ευρώ το ένα, και τα χρυσά που είναι εξαιρετικά λίγα έχουν μπει μέσα στις συλλογές των 14 νομισμάτων. Η συλλογή κάνει 7.680 ευρώ. Υπάρχουν μόνο 1000 τέτοιες, και οι 450 συλλογές έχουν ήδη δοθεί», ανέφερε ο κ. Σίμιτσεκ σχετικά με τις τιμές των νομισμάτων.

«Η Επιτροπή έχει οριστεί για να συντονίσει τους εορτασμούς των 200 ετών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δράσεις εκτείνονται στη διάρκεια όλου του χρόνου. Η επιτροπή έχει σα ρόλο να αναδείξει τη σύγχρονη Ελλάδα και να κοιτάξει προς το μέλλον. Για αυτό και κάνουμε δράσεις εμβληματικές που θα υπηρετήσουν αυτό το σκοπό», τόνισε ο κ. Σίμιτσεκ.

«Το νομισματικό πρόγραμμα υπηρετεί το να έχει κάθε Έλληνας ένα αναμνηστικό του εορτασμού, και τα έσοδα, επειδή η επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, επιστρέφουν στην κοινωνία με τις δράσεις που χρηματοδοτούμε. Χρηματοδοτήσαμε 18 ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μελέτη για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», εξήγησε ο ίδιος κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 23/03/2021