Πολιτική

Στο αεροπλάνο «Αϊζενχάουερ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάιντεν την 25η Μάρτη

23.03.2021 | 20:34

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το επιβλητικό Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη βάση της Σούδας η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής Συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική και ο διοικητής της ομάδας κρούσης του Αϊζενχάουερ ενώ στο αεροπλανοφόρο τον ξενάγησε ο Πλοίαρχος!

Η στρατιωτική συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ε.Δ της, η στρατιωτική συνεργασία με της Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία»

«Τονίζω επίσης την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε τη σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».

Αρχικά ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπόστεγο όπου φυλάσσεται το υπερσύγχρονο ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού «Ρόμεο». Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση 4 τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση και τρίων ακόμα στη συνέχεια..

Τα πρώτα θα παραληφθούν το 2022 και θεωρούνται αντίδοτο στα υποβρύχια κλάσης 224 που πρόκειται να παραλάβει η Τουρκία από τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός περπάτησε στο κατάστρωμα και στο διάδρομο όπου βρίσκονταν μαχητικά αεροπλάνα F-18

Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, τον οπλισμό του και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την ασφαλή απονήωση και προσνήωση αεροσκαφών με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες.

Το πλήρωμα δώρισε στον κ. Μητσοτάκη ως συμβολικά δώρα ένα νόμισμα και ένα καπέλο. Κατά την πλεύση του Αϊζενχάουερ προς Κρήτη ενσωματώθηκε στην ομάδα που ηγείται καταδρομικών και αντιτορπιλικών και η φρεγάτα Ψαρά ενώ έγιναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 25 Μαρτίου τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία στις 25 Μαρτίου θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα γραφεία των δύο ηγετών έχουν έρθει σε επικοινωνία και έχουν οριστικοποιήσει το τηλεφωνικό ραντεβού που θα έχουν ανήμερα της εθνικής μας επετείου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία συμπίπτει και με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία θα λάβει μέρος ο Τζο Μπάιντεν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23/03/2021

Πολιτική