Ελλάδα

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

23.03.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η οποία συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Στην παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων ξένων κρατών, θα συμμετάσχουν εκτός από τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, γαλλικά μαχητικά Ραφαλ, αμερικανικά F-16 και ένα βρετανικό ιπτάμενο τάνκερ VOYAGER.

Η ώρα της στρατιωτικής παρέλασης πλησιάσει. Μιας παρέλασης που θα θυμίσει σε όλη την οικουμένη ποιοι ήταν οι Έλληνες που σήκωσαν κεφάλι κατακτώντας με το σπαθί την ελευθερία τους από δυνάστες που όμοιους δεν είχε γνωρίσει η ιστορία.

Ο αγώνας του δόθηκε ενάντια σε ιερές συμμαχίες και κάθε λογική και πέτυχε γιατί είχαν όλοι από κοινού αποφασίσει…ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Δεν υπήρχε πισωγύρισμα.

«Κόντρα σε όλους και σε όλα. Κόντρα και σε αυτήν την ίδια τη λογική. Ματώσαμε αλλά κερδίσαμε. Και συγκλονίσαμε, συγκινήσαμε, εμπνεύσαμε, αφυπνίσαμε όλη την Οικουμένη τότε.»

Σε όλη την χώρα οι ετοιμασίες είναι στο τελικό στάδιο. Απ΄ άκρο εις άκρο οι Έλληνες θυμούνται και τιμούν τους προγόνους τους που λίγοι εναντίον πολλών κατόρθωσαν το αδιανόητο μέσα από ποταμούς αίματος και θυσιών.

Από την προεδρική φρουρά και τους θεσμούς τους κράτους και σε κάθε γωνιά της χώρας το πνεύμα του 21 ξαναζεί.

«Ελάχιστος φορος τιμής σε όσους έδωσαν την ζωή τους…»

Για την στρατιωτική παρέλαση που θα θυμίσει σε όλους τις πολεμικές αρετές των Ελλήνων έχει προγραμματιστεί μεταξύ άλλων.

· Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

· Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

· Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)

· Έφιππο τμήμα.

· Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

Φυσικά από την παρέλαση δεν θα λείψουν τα μηχανοκίνητα και τα πεζοπόρα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από τους συμμάχους θα πετάξουν γαλλικά μαχητικά Ραφαλ, αμερικανικά F-16 και ένα βρετανικό ιπτάμενο τάνκερ VOYAGER.

Από πλευράς καλεσμένων που θα τιμήσουν μαζί με όλους τους Έλληνες την έναρξη ενός αγώνα, μιας μάχης, ενός αδυσώπητου πολέμου, με τρόπαιο την Ελευθερία θα είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ο ρώσος πρωθυπουργός Μισούστιν και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί ενώ από αυτή την γιορτή του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση που θα στείλει μήνυμα στα πέρατα της Οικουμένης πως η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπισε, μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της με αισιοδοξία και δυναμισμό.

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις»

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/03/2021