Ελλάδα

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Γέμισε ελληνικές σημαίες το Σύνταγμα – Όλο το εορταστικό πρόγραμμα και οι καλεσμένοι

23.03.2021 | 17:19

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από την πλατεία Συντάγματος ενόψει του εορταστικού διημέρου για την 25η Μαρτίου και τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Συνεργεία έχουν καθαρίσει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ δέος προκαλούν οι 200 ελληνικές σημαίες (όσες τα χρόνια από την Επανάσταση του 1821) που έχουν τοποθετηθεί στο Σύνταγμα.

Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες για το στήσιμο της εξέδρας από όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Όλα έτοιμα για τη στρατιωτική παρέλαση

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

 • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
 • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
 • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)
 • Έφιππο τμήμα.
 • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.
 • Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.
 • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).
 • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».
 • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
 • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
 • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ποιοι θα παρευρεθούν στην Αθήνα

Με αφορμή τον εορτασμό έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στις 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν -με τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις- καθώς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το πρόγραμμα

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύζυγό του, ενώ από αύριο θα αρχίσουν οι αφίξεις των ξένων ηγετών.

To πρωί θα φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ στις 17:30 το απόγευμα θα φτάσει ο Κάρολος με την Καμίλα. Το βράδυ, θα έρθει και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Όπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών φίλων χωρών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ως δώρο στους προσκεκλημένους, θα δοθεί μια σπάνια δίτομη αγγλική έκδοση του «Λευκώματος της Ελληνικής Επανάστασης».

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 23/03/2021

Ελλάδα