Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία για ένα δωρεάν self-test εβδομαδιαίως για όλους

21.03.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα βρίσκονται στα φαρμακεία τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού που θα κάνουμε μόνοι μας 4 φορές τον μήνα. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι δεκάδες. Το MEGA μίλησε με πολίτες και συγκέντρωσε τις απορίες που έχουν οι περισσότεροι, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και δίνει απαντήσεις.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για τα self-tests, τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στα φαρμακεία από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, δηλαδή 4 το μήνα, δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του, μόνο με το ΑΜΚΑ. Οι πολίτες υποδέχτηκαν το μέτρο θετικά, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

Είναι αξιόπιστο το τεστ;

H εγκυρότητα του τεστ φτάνει το 95-99%

Τι γίνεται αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθώ το πρωτόκολλο. Το δηλώνω σε ειδική νέα πλατφόρμα του ΕΟΔΥ και πάω για επανέλεγχο σε δομή υγείας.

Μπορώ να κάνω το τεστ στο φαρμακείο;

Είναι πανεύκολο να κάνει κάποιος το τεστ μόνος του. Ωστόσο αν το επιθυμεί μπορεί να το κάνει και στο φαρμακείο, ενδεχομένως με μία μικρή οικονομική επιβάρυνση.

Κι εδώ χρειάζονται διευκρινίσεις για το ποια θα είναι η οικονομική επιβάρυνση.

Στην Γερμανία το πράσινο φως δόθηκε εδώ και 20 μέρες. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και στα φαρμακεία παίρνοντας μάλιστα και βεβαίωση αρνητικότητας.

Οι γονείς ανήλικων θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ για τα παιδιά τους;

Ναι, για ανήλικα τέκνα άνω των 14 ετών

Ένα ερώτημα που κάνουν συχνά οι πολίτες είναι αν θα δικαιούνται τεστ και όσοι έχουν εμβολιαστεί, και η απάντηση είναι ότι και οι εμβολιασμένοι δικαιούνται 1 τεστ την εβδομάδα με το ΑΜΚΑ τους.

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/03/2021