Υγεία

Ο κορωνοϊός «γονατίζει» τα νοσοκομεία

20.03.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Συνθήκες πολέμου επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το ΕΣΥ καταρρέει την ώρα που παρατηρείται «έκρηξη» στις νέες εισαγωγές και στους διασωληνωμένους ασθενείς ενώ τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό τριψήφιο αριθμό.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.785 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 1.281 στην Αττική. Από αυτά τα 317 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και τα 197 στον Πειραιά. Μεγάλη διασπορά παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη με 302 νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των διασωληνωμένων κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ φτάνοντας τους 649.

Χάος με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Οι νέες εισαγωγές των covid ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν χθες τις 507. Την ίδια στιγμή ξεπερνούν τους 50 οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Οι υγειονομικοί στην Αττική δίνουν τιτάνια μάχη να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία, που δείχνουν να λυγίζουν υπό από το βάρος του τρίτου κύματος που – όπως όλα δείχνουν – ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Ράντζα και φορητοί αναπνευστήρες επιστρατεύονται για να τους νοσηλεύσουν σε απλούς θαλάμους, σε χειρουργεία και σε καρδιολογικές μονάδες.

Οι κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική για τα covid περιστατικά έχουν εξαντληθεί. Ο μόνος τρόπος να αδειάσει κάποια είναι ο ασθενής να πάρει εξιτήριο ή να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.

Την ίδια ώρα, η εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε αρχές και ειδικούς.

Εφιαλτικές προβλέψεις
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών είναι εφιαλτικές. Τα τετραψήφια κρούσματα των τελευταίων ημερών αναμένεται να μεταφραστούν σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Σύσκεψη Ιατρικών Συλλόγων με Κικίλια
Σύσκεψη με θέμα το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στην προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας πραγματοποιείται από τις 11 το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Παρά τις εκκλήσεις μέχρι σήμερα το πρωί, μόλις 55 γιατροί έχουν προσφερθεί.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/03/2021