Υγεία

Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων – Θ. Ζαούτης στο MEGA

18.03.2021 | 20:51 Eνσωμάτωση

Τα κρούσματα και σήμερα Πέμπτη ήταν πάνω από 3.000 αλλά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο δήλωσε ο Θ Ζαούτης στο MEGA

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Την παρασκευή θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με σκοπό τις τελικές εισηγήσεις.

Τα κρούσματα και σήμερα Πέμπτη ήταν πάνω από 3.000 αλλά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα ο κ. Θεοκλής Ζαούτης,  Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Μέλος της Επιτροπής σχολίασε την διαχείριση της πανδημίας αλλά και την πορεία του τρίτου κύματος.

«Υπάρχει εξέλιξη στη γνώση όσον αφορά αυτό τον ιό. Μη ξεχνάμε πως υπάρχει ένας μεταλλαγμένος ιός που δεν τον είχαμε μπροστά μας στο πρώτο και δεύτερο κύμα, με διαφορετικά δεδομένα αποδοτικότητας. Έρχεται πάνω σ’αυτό η κούραση του κόσμου και γι αυτό γίνονται οι συζητήσεις για ανάσα ή αναπνοή εκεί που μπορούμε να πάρουμε ανάσα, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση», ανέφερε αρχικά.

Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου στις 21:00 τόνισε: «Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση συγκριτικά με εσωτερικούς χώρους. Γνωρίζουμε πως εκεί που υπάρχει συνωστισμός είναι μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή εάν μπορούμε να βρούμε κάποιες δραστηριότητες που είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπάρχει λίγος συνωστισμός…Αν ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές που γνωρίζουμε για τον ιό και τη μετάδοση του ιού θα μπορούμε να πάρουμε κάποια.», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τα κομμωτήρια και τα στοιχεία που υπάρχουν επιδημιολογικά σημείωσε: «Τα κομμωτήρια στο πρώτο και το δεύτερο κύμα λειτούργησαν με ασφάλεια, με ραντεβού, με λίγα άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες οι υπάλληλοι και οι πελάτες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια με ασφάλεια».

Ενώ τέλος για το λιανεμπόριο και πως αυτά θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, στάθηκε και πάλι στα επιστημονικά δεδομένα και στα μέτρα προφύλαξης.

«Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Τώρα αν μπούμε για κλειστούς χώρους όπως ένα μεγάλο χώρο που είναι κλειστό και μπορεί να συγκεντρωθούν πάρα πολλά άτομα σε έναν κοινό χώρο, εκεί θα έλεγα θα υπήρχε λίγο περισσότερος κίνδυνος.»

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/03/2021