Υγεία

Αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca σε Γερμανία – Γαλλία

15.03.2021 | 18:20

Όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που σταματούν την χορήγηση του εμβολίου της Αstrazeneca υπό τον φόβο οτι περιστατικά θρομβόσεων σχετίζονται με τους εμβολιασμούς.

Συνολικά στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5.000.000 δόσεων, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο εάν συνδέονται τα περιστατικά με τους εμβολιασμούς.

Η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν η Δανία και ακολούθησαν η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αναστολή της χρήσης μιας παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca αποφάσισαν η Ιταλία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ενώ ακολούθησαν Γερμανία και Γαλλία.

Η συγκεκριμένη παρτίδα έχει παραδοθεί σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Υπό έρευνα θάνατοι σε Δανία και Ιταλία

 

Xαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία, εμφάνισε η 60χρονη Δανή που έχασε τη ζωή.

Οι αρχές ερευνούν εάν ο θάνατός της συνδέεται με τον εμβολιασμό της. 3 είναι οι θάνατοι ερευνώνται στην Ιταλία. 2 άνδρες στη Σικελία 43 και 50 ετών και μια γυναίκα μερικές ημέρες νωρίτερα στην επαρχί Πιεμόντε.

Δέκα περιστατικά στην Ολλανδία

 

Συνολικά, 43.000 εμβολιασμούς ακύρωσε η Ολλανδία έως και τις 29 Μαρτίου αναστατώνοντας το εμβολιαστικό της πρόγραμμα υπό τον φόβο σοβαρών παρενεργειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ολλανδικού Ινστιτούτου, από το εν λόγω εμβόλιο υπήρξαν 10 περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Καθησυχαστικοί ΠΟΥ και AstraZeneca

 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστηρίζουν οτι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβόσεων.

Ανακοίνωση έβγαλε και η Astrazeneca αναφέροντας ότι: «Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα».

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Περιστατικό και στην Ελλάδα

 

Θρομβοεμβολικό επεισόδιο έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα. Το περιστατικό ερευνάται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη ότι σχετίζεται με το εμβόλιο.

«Υπάρχει ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο το οποίο διερευνάται από την ειδική επιτροπη της φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ και μεχρι στιγμής δεν υπάρχει καποια ένδειξη οτι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Καθυστερεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

 

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος επικρατεί ανησυχία στην ΕΕ για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι ακολουθεί την επιστημονική γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και πως έχει ξεκινήσει έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων.

Πλέον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να υπάρχει νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κάτι που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στο θέμα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 15/03/2021

Υγεία