Πολιτική

Στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας: Καιρίδης και Φίλης στο MEGA  

14.03.2021 | 09:26

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, αναφορικά με την επερχόμενη έναρξη του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στις 16 Μαρτίου, αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές, ενώ την Τετάρτη θα γίνουν διαβουλεύσεις στο ΥΠΕΞ της Αθήνας. Η Άγκυρα βρίσκεται σε διπλωματικό κλοιό και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με ΕΕ, Αίγυπτο και ΗΠΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα για το κακό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Για να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία απεμπλοκής από τον κλοιό η Τουρκία, το κάνει γιατί δεν έχει διάθεση να τα βρει με την Ελλάδα. Θέλει να δημιουργήσει ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον για την ίδια, ώστε να συνεχίσει την ίδια πρακτική με Ελλάδα και Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο τον κ. Ερντογάν είναι τα σαουδαραβικά F15 που βρίσκονται στη Σούδα. Η Τουρκία προσπαθεί να προλάβει την ΕΕ και να δώσει άλλοθι σε όλους εκείνους που δεν θέλουν να περάσουν καμία κύρωση προς την ίδια», σχολίασε ο κ. Φίλης.

«Ο Ερντογάν καταδίκασε τη Σαουδική Αραβία για τη στρατιωτική σχέση που έχει με την Ελλάδα. Τα περί απομόνωσης, δεν τα λέμε εμείς, τα λένε στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Τουρκία πιέζεται από τους Αμερικανούς, έχουν προστεθεί τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων πολύ ψηλά στην ατζέντα, υπάρχει το τοπικό με τους Άραβες και τους Ισραηλινούς που δεν πάει καλά. Δεν μιλάμε για παρεξήγηση και κάτι που μπορεί να λυθεί με διπλωματικό ελιγμό. Έχουμε ουσιαστική δομική διαφορά. Όσο η Τουρκία επιθυμεί να ηγεμονεύσει θα είναι σε αντίθεση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, φυσικά με εμάς, αλλά και με τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη θα υπάρξουν πολλές φορές που θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας στις Συνόδους Κορυφής. Η πίεση υπάρχει εκεί. Με αυτοπεποίθηση, χαμηλές προσδοκίες, και γρήγορα ανακλαστικά συνεχίζουμε αυτή την πορεία και νομίζω πως μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλά», σημείωσε ο κ. Καιρίδης από την πλευρά του.

Τι σημαίνει για Ελλάδα και Τουρκία το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στο μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο κ. Φίλης είπε ότι «Το μήνυμα Μπλίνκεν σημαίνει ότι όσο οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας είναι στενές, τόσο οι Αμερικανοί θα αισθάνονται άσχημα απέναντι στην Άγκυρα. Στην ανατολική Ουκρανία ετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις στο Κίεβο εναντίον Ρώσων αυτονομιστών εκεί. Αν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα βάλουν στο κάδρο την Τουρκία αναφορικά με τη σχέση της. Πέραν της Ρωσίας, θα υπάρξει ζήτημα με το με ποιον είναι η Τουρκία. Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κρίση μείζονος σημασίας πέραν των ελληνοτουρκικών στην ευρύτερη περιοχή. Συμβαίνουν πράγματα που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις. Αν γίνει κρίση στη Μαύρη Θάλασσα, τι θα γίνει με τα στενά».

«Χωρίς διάθεση αυτοθαυμασμού, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει σαφής μετατόπιση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στην αντιπαράθεση με την Τουρκία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 14/03/2021

Πολιτική