Οικονομία

Κρίσιμες προθεσμίες αιτήσεων και πληρωμών – Τι αλλάζει στις επιστρεπτέες, υπογράφηκε η απόφαση για τα voucher 200€

13.03.2021 | 07:55 Eνσωμάτωση

Μέχρι τις 18/3 μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρηματίες τις αιτήσεις τους για την συμμετοχή στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Προϋπόθεση, εντούτοις, θα είναι να έχουν δηλωθεί τα έσοδα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Ενοίκια
Στις 15 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται βα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι τις 24 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για τ e-shop.

Επίδομα επιστημόνων
Την προσεχή Τρίτη 16/3 θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ στους επιστήμονες. Χρήματα θα καταβληθούν σε 44.248 ωφελούμενους. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν είναι περίπου οι μισές.

Ωστόσο, για όσους είχαν κάνει λάθος τον αριθμό του iban τους θα μπορούν να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις από τις 18 Μαρτίου και για 10 μέρες.

Αναδρομικά κληρονόμων
Στις 10 Μαρτίου καταβλήθηκαν τα αναδρομικά σε 20.827 δικαιούχους. Πρόκειται για τα λεγόμενα αναδρομικά των κληρονόμων.

Σε ότι αφορά στους δικαιούχους από την διαθήκη, αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά τους στις 12 Απριλίου.

Προκαταβολή συντάξεων
Οι αιτήσεις για την προκαταβολή συντάξεων ξεκίνησε προχθές και θα είναι διαθέσιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται κωδικούς ΤaxisNet, ΑΜΚΑ, IBAΝ κτλ ενώ η υποβολή θα είναι ηλεκτρονικά στο prokatavoli.syntaxeis.gov.gr.

Πάντως, η χρονική προθεσμία μοιάζει μικρή, καθώς χρειάζονται αρκετά στοιχεία για την υποβολή αίτησης για προκαταβολή σύνταξης.

Υπογράφηκε η απόφαση για τα voucher των 200 ευρώ
Υπογράφηκε η απόφαση για τα voucher των 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έως 24 ετών.

Η απόφαση αφορά 560.000 νέους και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά, στο gov.gr (κωδικούς taxisnet), το τελευταίο 10 ήμερο του Μαρτίου.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Oι προμηθευτές θα κάνουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση και μετά θα ενημερωθούν αν πληρούν τα κριτήρια.

Όσοι τα πληρούν, τα λάβουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα αντιστοιχεί σε έκπτωση 200€ για την αγορά λάπτοπ, τάμπλετ ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Εισοδηματικά κριτήρια

Δύο γονείς με:

1 παιδί: Ετ. Εισοδ. έως 10.500 €

2 παιδιά: Ετ. Εισοδ. έως 12.000 €

3 παιδιά: Ετ. Εισοδ. έως 13.500 €

Μονογονεϊκές οικογένειες

1 παιδί: Ετ. Εισοδ. έως 9.000 €

2 παιδιά: Ετ. Εισοδ. έως 10.500 €

3 παιδιά: Ετ. Εισοδ. έως 12.000 €

Τι αλλάζει στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Δώρο 570 εκατ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 230.000 εργαζόμενους κάνει το δημόσιο μετά τις ανακοινώσεις για «κούρεμα» 30-50% στους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διευκρινίζοντας πως όσες επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 15% το 2020 σε σχέση με το 2019 δεν θα επιστρέψουν το 30% των ενισχύσεων που έλαβαν ενώ για πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το «κούρεμα» διευρύνεται σε 50% με ρήτρες διατήρησης της απασχόλησης.

Πρόσθετη έκπτωση 15% θα έχουν όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ εντός του 2020 τις ενισχύσεις που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ενώ για όλους τους κύκλους διευρύνεται η περίοδος αποπληρωμής από τους 40 μήνες σε 60 με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και την τελευταία το Δεκέμβριο του 2027.

Επιστρεπτέα 7
Τον Απρίλιο αναμένεται ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το ύψος της θα είναι επιστρεπτέας 7 θα είναι 1 δις ευρώ. Οι δικαιούχοι, για να λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να έχει υποστεί πτώση 20% ο τζίρος τους, την περίοδο Ιανουάριο-Μάρτιο του 2021.

Τα ποσά που θα δοθούν ξεκινούν από 1.000€ και μπορεί να φτάσουν έως 100.000€.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιστρεπτέα 7 δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021.

Το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις θα ανοίξουν εντός Απριλίου.

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»
Το νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, «ΓΕΦΥΡΑ 2», παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Για να λάβει μία επιχείρηση επιδότηση, πρέπει να ακολουθήσει 5 απλά βήματα.

Στο 1ο Βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του yπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr, θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας.

Στο 2ο Βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

Στο 3ο Βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή, εκδίδεται μια Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα- email, ώστε να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Στο 4ο Βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Στο 5ο και τελευταίο Βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 13/03/2021