Κόσμος

Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις της Johnson & Johnson – Διχάζει το ρωσικό εμβόλιο

13.03.2021 | 13:34

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου μπορεί να ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής Johnson& Johnson ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν περιμένουν τις πρώτες δόσεις πριν τα μέσα Απριλίου. Ιδιαίτερος εκνευρισμός επικρατεί και στο Βερολίνο που ρίχνει πυρά κατά ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.

Πάντως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι και με νόμο πλέον οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι προτεραιότητα στους εμβολιασμούς έχουν οι Αμερικανοί πολίτες και συνεπώς δεν θα γίνονται εξαγωγές εμβολίων που παράγονται σε αμερικανικό έδαφος εάν πρώτα δεν εμβολιαστούν οι Αμερικανοί.

ΟιΒβρυξελλες εκτιμούν ότι θα έχουμε εμβόλια της Johnson & Johnson στην καλύτερη περίπτωση μέσα με τέλη Απριλίου ενώ η γερμανία ρίχνει πυρά κατά Λονδίνου και Ουάσιγκτον λέγοντας ότι ουσιαστικά έχουν επιβάλει μια de facto απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων.

Πριν λίγο και η βρετανική Astra Zeneca ανακοίνωσε νέες καθυστερήσεις προς την ΕΕ.

Διχασμένη η Ευρώπη για το ρωσικό εμβόλιο

Στο μεταξύ το θρίλερ με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik φαίνεται να κλιμακώνεται διχάζοντας τους Ευρωπαίους. Η κατάσταση είναι χαοτική. Πολωνία και Λιθουανία λένε ξεκάθαρο όχι ενώ Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία το έχουν παραγγείλει. Η Σερβία ήδη εμβολιάζει με το Sputnik ενώ να πούμε ότι και η γειτονική Αλβανία ξεκίνησε συζητήσεις με τη Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες λένε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι το μόνο εμβόλιο που έχει τη ρωσική σημαία στο φιαλίδιό του και προειδοποιούν ότι η Μόσχα το χρησιμοποιεί ως «όπλο» για να εκβιάσει την Ευρώπη πολιτικά.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/03/2021

Κόσμος