Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Διαθρησκευτική τελετή στη βιβλική Ουρ υπέρ της ειρήνης

06.03.2021 | 20:33 Eνσωμάτωση

Σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού προχώρησε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος που επισκέπτεται το Ιράκ. Παρουσία μουσουλμάνων ηγετών προσευχήθηκε υπέρ της ειρήνης, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τον φανατισμό.

Στα ερείπια της βιβλικής πόλης Ουρ στη Μεσοποταμία, στο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, βρέθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος ενώνοντας στη γενέτειρα του Αβραάμ, δύο από τις μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου.

Ήταν μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς σε μια χώρα που καταστράφηκε από δεκαετίες πολέμων και σπαράσσεται ακόμα από τις πολιτικές θρησκευτικές έριδες.

Ο Ποντίφικας κατακεραύνωσε τον τρόμο και εξύμνησε την ειρήνη.

Νωρίτερα ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισκέφθηκε την ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ, και συνάντησε τον Αγιατόλαχ Αλί Αλ Σιστάνι. Στην σχεδόν ωριαία συνάντηση, ο 90χρονος σιίτης ηγέτης και ο 84χρονος ποντίφικας δεν φορούσαν μάσκες.

Ο Σιστάνι, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες των Σιιτών μουσουλμάνων ευχαρίστησε τον Πάπα για την ιστορική του επίσκεψη στη χώρα και σημείωσε πως και οι χριστιανοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στο Ιράκ.

Ο πάπας Φραγκίσκος αύριο θα βρεθεί στη Μοσούλη, την περιοχή που έζησε για μία πενταετία την φρίκη υπό την κατοχή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα επισκεφθεί και το Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/03/2021