Υγεία

Νίκος Θωμαΐδης: Εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα

06.03.2021 | 08:41 Eνσωμάτωση

Ως «εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που είναι κλειστές λόγω πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαγορευτικά.

«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» συμπλήρωσε σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξει οι δραστηριότητες που έβαλαν «λουκέτο» λόγω πανδημίας.

Μάλιστα, ο καθηγητής, έκανε λόγο, ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».

Τέλος, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».

Η πίεση στο ΕΣΥ
Μεγάλη πίεση δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Όπως εξήγησε, όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους μπορεί να παραμείνουν μέχρι 10 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του» εξήγησε.

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις, υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα στο βρετανικό στέλεχος και μικρότερη στο νοτιοαφρικανικό.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 06/03/2021