Ελλάδα

Λέκκας: Θα συνεχιστεί για δύο εβδομάδες η σεισμική δραστηριότητα στη Θεσσαλία

05.03.2021 | 17:33

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε αρκετές ζημιές και από τον δεύτερο σεισμό, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη διαδικασίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο LIVE NEWS.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός της πρώτης δόνησης ή νέος κύριος σεισμός, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει σημασία, «γιατί είναι θέμα ορολογίας και επιστημονικής ονομασίας της κάθε περίπτωσης».

«Εκείνο που έχει θεμελιώδη σημασία είναι ότι έχουμε ένα σεισμό δεύτερο με έξι βαθμούς μέγεθος, έναν σεισμό ο οποίος ήδη ταλαιπώρησε υφιστάμενα κτίρια. Υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές και από τον δεύτερο σεισμό κυρίως στο Μεσοχώρι, εκεί δηλαδή όπου στο πρώτο σεισμό δεν είχαμε μεγάλες επιπτώσεις και στο Αμούρι, ένα άλλο χωριό πολύ βορειότερα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία βεβαίως, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε αρκετές ζημιές και από τον δεύτερο σεισμό, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη διαδικασίας, δηλαδή εκεί που είχαμε αρχίσει να ηρεμήσουμε -γιατί το 6 ήταν η οροφή των σεισμών στην περιοχή από το συγκεκριμένο ρήγμα- και είχαμε μία ακολουθία πάρα πολύ καλή ήρθε ο δεύτερος σεισμός και μας ανάγκασε να βιώσουμε από την αρχή το επεισόδιο» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θεωρείται επικίνδυνο για έναν νέο μεγάλο σεισμό ή μετασεισμό, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπολογίζεται πως είναι περίπου δύο εβδομάδες, οι οποίες η σεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη, όμως μέρα με τη μέρα θα εξασθενεί, οι σεισμοί κατά μέσο όρο έχουν μικρότερο μέγεθος και θα είναι λιγότεροι.

«Βεβαίως είναι μία δύσκολη περίοδος για τους κατοίκους αναγκασμένοι να ζουν με το άγχος των συνεχών δονήσεων» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 05/03/2021

Ελλάδα