Ελλάδα

Παπαδόπουλος: Έχει μέλλον η μετασεισμική ακολουθία – Εικόνες καταστροφής

04.03.2021 | 08:58 Eνσωμάτωση

Πάνω από 100 σπίτια έχουν γκρεμιστεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους υπό τον φόβο μετασεισμών. Αυτός είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Δαμάσι κοντά στην Ελασσόνα.

Για το μέγεθος της σεισμικής ακολουθίας και τον κίνδυνο ενός μεγάλου μετασεισμού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, ο σεισμός στην περιοχή προέρχεται από το ρήγμα του Τυρνάβου και δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Το ακριβές μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ, το οποίο μπορεί να έχει δύο πιθανές συνέπειες. Αφενός το ρήγμα να έχει εξαντλήσει το δυναμικό του λόγω του μεγέθους και αφετέρου ο μεγάλος μετασεισμός μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον στη μετασεισμική ακολουθία και να μην χρησιμοποιούν το χώρο κατοικίας και εργασίας αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες.

Όπως είπε, όσο περνάει ο καιρός τόσο μειώνεται η πιθανότητα για μεγάλο μετασεισμό, ενώ οι κρίσιμες μέρες για την εκδήλωσή του είναι οι πρώτες δέκα.

Αναφέρθηκε στο ρήγμα της Θεσσαλίας εξηγώντας πως για πάνω από δύο αιώνες το βόρειο μέρος της Θεσσαλίας δεν είχε ενεργοποιηθεί σε αντίθεση με το νότιο.

«Ενδεχομένως αυτός ο ισχυρός σεισμός να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης σεισμικότητας στο βόρειο μέρος της Θεσσαλίας που θα έχει και άλλους ισχυρούς σεισμούς σε επίπεδο ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος τόνισε τη σημασία της άσκησης προσομοίωσης σεισμού στα σχολεία τόσο για την εκπαίδευση των ίδιων των μαθητών όσο και για την μεταλαμπάδευση της γνώσης από τα παιδιά στα οικεία τους πρόσωπα.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 04/03/2021