Χωρίς κατηγορία

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πουλήσουν μαχητικά F35 στην Ελλάδα

04.03.2021 | 21:17 Eνσωμάτωση

Στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών F35 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναφέρθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν τα μαχητικά F35 στην Ελλάδα όταν αυτή είναι έτοιμη, έδωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους.

Πρόκειται για το αγκάθι στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας, καθώς οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τη συμμετοχή της και την προμήθειά τους.

Ωστόσο, ο κύριος Πάιατ τόνισε πως η προμήθεια των μαχητικών που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς θα απαιτηθούν σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον πέντε χρόνια για να στηθούν οι υποδομές για την υποστήριξη των F35.

Σαφείς αναφορές όμως έκανε ο Αμερικανός πρέσβης και στα ήδη υπάρχοντα μαχητικά τύπου F16 τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ΠΑ. Ήδη μάλιστα το ένα από τα μαχητικά F16 βρίσκεται στο Τέξας και περνάει τεχνικό έλεγχο μετά την αναβάθμιση που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο θέμα της προμήθειας φρεγατών, σημειώνοντας ότι η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Είπε πως η αμερικανική πλευρά εξετάζει εντατικά το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών και προέβλεψε ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».

Τέλος, ενόψει των ταχύτατων εξελίξεων στη Μεσόγειο προαναγγέλθηκε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στις 19 Μαρτίου υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 04/03/2021