Ελλάδα

Ελασσόνα: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού –

04.03.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Στο ρυθμό των Ρίχτερ χορεύει από χθες η περιοχή της Ελασσόνας που χτυπήθηκε από σεισμό έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί, ενώ οι κάτοικοι στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι πέρασαν τη νύχτα τους στην ύπαιθρο.

Η γη σείεται. Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος τρέχει να προφυλαχτεί. Όλα τα αντικείμενα από τα ράφια το ένα μετά το άλλο πέφτουν στο έδαφος. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Βράδυ αγωνίας στο Δαμάσι

Σε σκηνές και αυτοκίνητα πέρασαν το πρώτο τους βράδυ οι κάτοικοι από το Δαμάσι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ισοπέδωσε τα σπίτια τους και με τους ισχυρούς μετασεισμούς να μη σταματούν.

Δεκάδες χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας υπέστησαν ζημιές, με το Δαμάσι να έχει πληγεί σοβαρά καθώς πολλά είναι τα σπίτια που δεν μπορούν προς το παρόν να κατοικηθούν.

Οι πολίτες της περιοχής, με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα, μεταφέρθηκαν στο τοπικό γήπεδο όπου στρατός, Ερυθρός Σταυρός, τοπική αυτοδιοίκηση και Πολιτική Προστασία, πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια και φαγητό ώστε να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνο το πρώτο βράδυ.

Κάποιοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. Άλλοι πέρασαν το βράδυ μέσα στα αυτοκίνητα τους. Και κάποιοι άναψαν φωτιά έξω από τα σπίτια τους και διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους πανικοβλημένος, ενώ σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε κτίρια στη Λάρισα, η οποία ταρακουνήθηκε για τα καλά.

Οι σεισμολόγοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας ενώ θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ακόμα, λένε.

Την ίδια ώρα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί τους ελέγχους κτίρια και υποδομές που υπέστησαν ζημιές.

Πάνω από 350 κατεστραμμένα σπίτια

Είναι μεγάλη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα, με σεισμούς από 3 μέχρι 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους είναι να μείνουν μακριά από τα σπίτια.

Στο σημείο έχουν φτάσει κλιμάκια του υπουργείου υποδομών και σημαδεύουν τα σπίτια αν είναι κατοικήσιμα, προσωρινά κατοικήσιμα ή δεν μπορούν  να πλησιαστούν καθόλου.

Περισσότερα από 150 σπίτια έχουν καταστραφεί. Συνολικά 350 σπίτια είναι κατεστραμμένα τόσο στο Δαμάσι όσο και στους γύρω οικισμούς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/03/2021