Ελλάδα

Ελασσόνα: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ – Ζημιές σε σπίτια & σχολεία, ανάστατοι οι κάτοικοι

03.03.2021 | 16:45 Eνσωμάτωση

O σεισμός των 6 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα εκδηλώνεται και γίνεται αισθητός στη μισή Ελλάδα.

Ζημιές & προβλήματα

Στο χωριό Μεσοχώρι, με τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, σπίτια της περιοχής να έχουν καταρρεύσει και τους ενοίκους τους να αποφεύγουν τα χειρότερα την τελευταία στιγμή.

Όπως και οι μαθητές σε σχολείο στο χωριό Δαμάσι του Τυρνάβου που ευτυχώς κατάφεραν να βγουν έξω την τελευταία στιγμή σώοι και αβλαβείς.

Η ένταση της δόνησης αποτυπωμένη σε εικόνες. Μέσα σε θεσσαλικό παντοπωλείο με προϊόντα να πέφτουν και τον κόσμο να τρέχει για να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε ξενοδοχείο της Αριδαίας στην Πέλλα, στα Τρίκαλα με τα φωτιστικά των σπιτιών να πηγαινοέρχονται για ώρα και τους ενοίκους να κάνουν τα πρώτα τους σχόλια, μέχρι τα Γρεβενά με τους μαθητές παιδικού σταθμού να έχουν βγει με ασφάλεια έξω από την τάξη τους.

Στη Λάρισα, αμέσως μετά το χτύπημα του εγκέλαδου ο κόσμος ξεχύθηκε σε κεντρικές πλατείες, με τους περισσότερους να κρατούν ανά χείρας το κινητό τους τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Στα γύρω στενά σοβάδες να έχουν πέσει σε πεζοδρόμια και αυτοκίνητα, τζάμια και φίλτρα από air condition να αιωρούνται και τα καταστήματα της περιοχής ανοιχτά, με τους ιδιοκτήτες να έχουν βγει έξω από αυτά.

Στο χωριό Δαμάσι στον Τύρναβο το σχολείο είχε μέσα το μεσημέρι μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κομμάτια από τους τοίχους και σοβάδες ακόμα και από την ταράτσα έπεσαν στο έδαφος, οι ρωγμές άρχισαν από το ισόγειο κι έφταναν ως πάνω, με τα συνεργεία να σπεύδουν στο σημείο για να βάλουν τις ειδικές προστατευτικές κορδέλες.

Η αντίδραση των μαθητών ήταν άμεση την ώρα του σεισμού, με τους ίδιους να μπαίνουν κάτω από τα θρανία τους για να προστατευθούν, με αποτέλεσμα όλοι να βγουν ασφαλείς από το κτίριο που κρίθηκε «κίτρινο».

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή, με τους κατοίκους να έχουν συγκεντρωθεί στο γήπεδο του χωριού, προκειμένου να δουν τι θα κάνουν το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μοιραστεί ήδη σκηνές σε όσους χρειαστεί να μείνουν έξω το βράδυ, αφού τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση.

Με απόφαση της Περιφέρειας θα διατεθούν ξενοδοχεία μέσα στη Λάρισα προκειμένου όποιος θέλει να πάει να διανυκτερεύσει εκεί.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε να βγει από το σπίτι της την τελευταία στιγμή, με τον τετραπληγικό σύζυγό της να απεγκλωβίζεται λίγο, ευτυχώς σώος λίγο αργότερα.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Η ώρα ήταν 12:16 λεπτά το μεσημέρι όταν ο επιφανειακός σεισμός των 6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 7,8 χιλιόμετρα ταρακούνησε περιοχές από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι τη Δυτική Ελλάδα, την Αττική και τη Λαμία.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από την πρώτη στιγμή και εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Οι μετασεισμοί από το μεσημέρι είναι αλλεπάλληλοι. Λίγο πριν τις 14.00 καταγράφηκε δόνηση 5 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Λάρισας.

Οι ρωγμές σε σπίτια κάνουν πολλούς κατοίκους στον Τύρναβο, την Ελασσόνα και τη Λάρισα να σκέφτονται αν είναι ασφαλείς μέσα στα σπίτια τους.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/03/2021