Ελλάδα

Αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για αδέσποτα και ζώα συντροφιάς

02.03.2021 | 09:00 Eνσωμάτωση

Στη Βουλή αναμένεται το προσεχές διάστημα για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς.

Η «Κοινωνία Ώρα MEGA» φιλοξένησε δύο απόψεις, που αν και ενώνονται στην αγάπη τους για τα ζωάκια, διχάζονται σε ότι αφορά στο νομοθέτημα.

Η Πρόεδρος των Φιλοζωϊκών Σωματείων, Νατάσα Μπομπολάκη, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ότι το νομοσχέδιο κάνει δεκτά αιτήματα χρόνια της φιλοζωϊκής κοινότητας «όπως η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων, από που προέρχονται κατά κύριο λόγο τα αδέσποτα»

Παράλληλα, επιδοκιμάζει τον έλεγχο στους δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων, καθώς «έως τώρα οι δήμοι ήταν εντελώς ανεξέλεγκτοι. Έκαναν όταν ήθελαν ότι ήθελαν εις βάρος των ζώων».

Η κ. Μπομπολάκη προέκρινε την ανάγκη να ενστερνιστούν οι έλληνες την κουλτούρα της υιοθεσίας ζώων συντροφιάς από τα καταφύγια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Φιλανθρωπικής, Φιλοζωϊκής ομάδας Ξάνθης, Γιώργος Κομνηνός, στάθηκε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία μέριμνα σχετικά με τα αδέσποτα.

«Στην Ελλάδα κυνηγάμε μονίμως το αυτονόητο. Είμαστε μέλος της ΕΕ. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της ΕΕ, όπως στην Ολλανδία που ζει ο γιός μου και πηγαίνω συχνά, υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στους δρόμους. Αντίθετα στην Ελλάδα θεωρούμε λογικό και σκόπιμο να είναι τα αδέσποτα πεταμένα και εγκαταλελειμμένα στην πόλη» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το να υπάρχουν αδέσποτα στον δρόμο είναι απάνθρωπο και προσβάλει τον πολιτισμό μας.

«Δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο σε μια προηγμένη χώρα το 2021 να προβλέπει το μόνιμο εγκλεισμό των ζωών σε κλουβιά για όλη τους τη ζωή. Είναι μη ηθικό και απαράδεκτο αυτό» απάντησε επί του θέματος η κ. Μπομπολάκη.

Τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου

Από το εν λόγω νομοθέτημα ξεχωρίζουν:

Oι περιορισμοί στην αναπαραγωγή

Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων συντροφιάς

Η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από τα pets shops αλλά και η

παρακολούθηση των δήμων αν εφαρμόζουν σωστά το θεσμικό πλαίσιο για τα ζωάκια συντροφιάς.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/03/2021