Κόσμος

NASA: Η πρώτη γυναίκα με καρκίνο των οστών που έγινε αστροναύτης

28.02.2021 | 20:40 Eνσωμάτωση

Η ιστορία της Αμερικανίδας αστροναύτη Χέιλ Άρσενο είναι συγκινητική για δύο λόγους: Πρώτον επειδή είναι η πρώτη γυναίκα της NASA που θα συνοδεύσει την πρώτη διαστημική αποστολή αποκλειστικά για πολίτες στο τέλος του χρόνου. Δεύτερον, και ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών και τον νίκησε.

Στο τέλος του 2021 θα μπει σε τροχιά γύρω από την Γη καθώς παίρνει μέρος στην πρώτη διαστημική αποστολή που θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες. Η Χέιλι ήταν μόλις 10 χρόνων όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών.

Με απίστευτη γενναιότητα η μικρούλα αντιμετώπισε με αισιοδοξία και χαμόγελο την ασθένειά της, υποβλήθηκε σε αμέτρητες χημειοθεραπείες και θεραπευτικές αγωγές για ένα χρόνο στο νοσοκομείο Σεντ Τζουντ και τελικά βγήκε νικήτρια.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν μέρη των οστών της με προσθετικά και όμως αυτό το 29χρονο κορίτσι- πρότυπο είναι ένα από τα τέσσερα μέλη της διαστημικής αποστολής της Σπέις Εξ με την ελπίδα να δείξει σε παιδιά με καρκίνο ότι όλα είναι δυνατά στη ζωή.

Εκτός από την Χέιλι, στο διαστημόπλοιο θα βρίσκονται δύο νικητές ενός διαγωνισμού και ο αρχηγός της αποστολής, Τζάρεντ Αϊζακμαν, ένας 38χρονος δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί ολόκληρο το κόστος της αποστολής.

Η Άρσενο θα είναι ο πρώτος άνθρωπος με καρκίνο των οστών που έγινε αστροναύτης, ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητά οστά που ταξιδεύει στο διάστημα και η νεότερη Αμερικανίδα που θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/02/2021