Κόσμος

Με έγκριση του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν η δολοφονία Κασόγκι

27.02.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δείχνει πίσω από τη στυγερή δολοφονία του Καμάλ Κασόγκι το 2018 η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να φέρει αυξημένη πίεση από την κυβέρνηση Μπάιντεν προς το αραβικό βασίλειο, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του,

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε ζωντανό τον Τζαμάλ Κασόγκι για τελευταία φορά την ώρα που μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

Λίγα λεπτά αργότερα ο δημοσιογράφος και επικριτής της απολυταρχικής ηγεσίας της χώρας του στραγγαλίστηκε από Σαουδάραβες εκτελεστές οι οποίοι αργότερα διαμέλισαν το σώμα του. Τα μέλη του δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ οι υποψίες στράφηκαν από την αρχή στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Δυόμιση χρόνια μετά, η Ουάσιγκτον έδωσε στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τα γεγονότα.

Πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και πατέρα του πρίγκιπα.

Η Ουάσιγκτον ήδη σταμάτησε την εκτέλεση συμβάσεων πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε σε 76 αξιωματούχους της χώρας την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως απέφυγε να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου.

Αποχαρακτηρίζοντας την έκθεση ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε την πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε αρνηθεί να τη δημοσιοποιήσει παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/02/2021