Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία – 1.630 τα νέα κρούσματα

27.02.2021 | 19:55

Ασθενείς στην Αττική μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια, αφού η κατάσταση έφτασε στο σημείο που όλοι απευχόμασταν. Η πληρότητα στις εντατικές έχει ξεπεράσει το 85% και αναγκαστικά στην στήριξη του συστήματος μπήκαν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κάθε μέρα γίνονται πάνω από 300 νέες εισαγωγές, τη στιγμή πάντως που έχουν ήδη εμβολιαστεί 880 χιλιάδες πολίτες.

Σχέδιο Θεσσαλονίκης για την Αττική. Με την πληρότητα στις εντατικές να ξεπερνά και σήμερα το 85 %, οι μεταφορές ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να αδειάσουν κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, έχουν ήδη αρχίσει.

Μέσα σε ένα βράδυ άδειασε η μονάδα στην Αγία Όλγα. Από τον Ερυθρό Σταυρό διακομίσθηκαν ασθενείς σε Ερρίκος Ντυνάν και Ευρωκλινική, για να απελευθερωθούν 14 κρεβάτια.

Λιγοστεύουν οι εντατικές

Έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα, τα νοσοκομεία δέχονται την τρίτη επίθεση του ιού. Η πληρότητα στις απλές κλίνες αγγίζει το 85%. Στις ΜΕΘ άγγιξε χθες το 91%. Οι μόνες διαθέσιμες κλίνες το μεσημέρι ήταν 4 στο Γεννηματά, 3 στο Σωτηρία, 7 στο Αγία Όλγα και 6 στο ΚΑΤ.

Κάθε μέρα γίνονται πάνω από 300 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Χθες, περισσότερες από 220 αφορούσαν στην Αττική.

880.000 οι εμβολιασμοί

Χθες η Ελλάδα ξεπέρασε τους 880.000 εμβολιασμούς, κατακτώντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας.

Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει για 270.000 πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.  Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί 50 επιπλέον εμβολιαστικούς σταθμούς.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΕΚΑΒ μετά το ρεκόρ εισαγωγών

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη. Η χθεσινή εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής βγήκε με υπερπροσπάθεια, καθώς καταγράφηκαν 346 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό – αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ, παρουσία του ΓΓ Δημόσιας Υγείας, καθώς και των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αποφασίστηκε η σταδιακή παραχώρηση επιπλέον 70 κλινών εντατικής θεραπείας για τις ανάγκες της πανδημίας.

Ήδη, σήμερα, προστέθηκαν άλλες 12 κλίνες από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, για την αποσυμφόρηση των ειδικών μονάδων όπου νοσηλεύονται ασθενείς με βαριά λοίμωξη covid.

Παράλληλα, και κατ’ εξαίρεση, τα εξιτήρια που θα δίνονταν την Δευτέρα σε ασθενείς με κορωνοϊό, θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Ήδη, έχουν αρχίσει και οι διακομιδές γενικών περιστατικών προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντατικοποιηθεί.

Στα ύψη τα κρούσματα

Στα ύψη τα κρούσματα και σήμερα καθώς έφτασαν τα 1.630 μετά από τη διενέργεια 46.065 τεστ. Η Αττική βράζει με 815 κρούσματα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 201. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 379, ενώ 29 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/02/2021

Ελλάδα