Ελλάδα

Νέες μαρτυρίες ηθοποιών για σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο

27.02.2021 | 20:39 Eνσωμάτωση

Σοκ προκαλεί η εξομολόγηση στο MEGA του ηθοποιού Θάνου Κρομμύδα ότι πασίγνωστος σκηνοθέτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που έχει περάσει και από το Εθνικό και διδάσκει επί χρόνια σε κρατικές και δημόσιες σχολές, τον παρενόχλησε σεξουαλικά λέγοντάς του πως θα έπρεπε να τους μαθαίνουν στς σχολές πως αν δεν συνευρεθείς με σκηνοθέτη δεν παίρνεις ρόλο. Στο μεταξύ η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου περιγράφει στο MEGA το ψυχικό bullying που δεχόταν όταν συμπρωταγωνιστής της την προκαλούσε πάνω στη σκηνή

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ασκούσαν σωματική έως και σεξουαλική βία κατά ηθοποιών.

«Κάποιους ανθρώπους, τους προηγούμενους που έχουν κατηγορηθεί αυτό το ξέραμε. Τις παρενοχλήσεις και εργασιακή βία.»

Η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου εξομολογήθηκε πως δέχθηκε εργασιακή βία πάνω στο σανίδι την ώρα της παράστασης.

«Να παίζεις και να ακούς τον άλλον να λέει…πω πω πως παίζεις έτσι. Βαριέμαι. Έτσι την ώρα της παράστασης με γεμάτο κόσμο.»

Η εργασιακή και ψυχολογική βία διήρκησε περίπου δύο χρόνια.

«Σκέφθηκα να φύγω αλλά μετά λέω είμαι επαγγελματίας. Να τελειώσω. Αλλά ήμουν ενάμιση – δύο χρόνια με κρίσεις πανικού.»

Συγκλονιστική καταγγελία

Μια ακόμα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ο ηθοποιός Θάνος Κρομμύδας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για το πώς βίωσε σεξουαλική παρενόχληση από σκηνοθέτη του Κρατικού Βορείου Ελλάδος και επικεφαλής του κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού όπου έδωσε εξετάσεις. Το πρόσχημα σχεδόν πάντα το ίδιο. Πρόσκληση στο σπίτι για κάποιο ρόλο.

«Θα σας πω αυτολεξεί αυτό που μου είπε γιατί το θυμάμαι μέχρι και τώρα. Μου λέει ότι το 90% των ερωτήσεων που μου κάνουν είναι εάν θα είμαι ο ενεργητικός ή ο παθητικός.»

Ο Θάνος Κρομμύδας δεν δέχθηκε τις ανήθικες προτάσεις του σκηνοθέτη.

«Προσπάθησα να το φέρω όσο πιο ευγενικά, την άρνησή μου δηλαδή, μην μου κόψει την όποια πιθανότητα καριέρας θα μπορούσα να έχω. Προσπάθησε να με πείσει ότι με αυτό το μυαλό δεν θα κάνω ποτέ καριέρα».

Σε συνέντευξή της στα Νέα Σαββατοκύριακο η δημοφιλής ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού εκφράζει την οργή της μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες.

«Πρέπει να μας ονομάσουν κάπως αλλιώς. Δεν είμαστε ηθοποιοί με την έννοια του ποιούμε ήθος. Όχι απλώς δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω αλλά με εξοργίζουν, και από ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις. Είναι τόσο ανατριχιαστικές οι περιγραφές, τόσο αρρωστημένο όλο αυτό.»

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Ηθοποιοί και καλλιτέχνες ζητούν κάθαρση τώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/02/2021