Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: «Τσεσμέ», διερευνητικές και στο βάθος Σύνοδος Κορυφής

27.02.2021 | 09:25 Eνσωμάτωση

Στις στοχεύσεις που υποκρύπτει η έξοδος του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Αντιδρούμε όπως πρέπει και όχι όπως θέλει ο Ερντογάν. Η Τουρκία δεν θέλει τις διερευνητικές. Δυσφορεί, πιέστηκε να έρθει εδώ, και ήρθε χάρη στη δική μας επιτυχία και διπλωματική προσπάθεια. Δεν θέλει το μονοθεματικό διάλογο. Θέλει διευρυμένο διάλογο. Γιατί αισθάνεται αδυναμία στο συγκεκριμένο θέμα. Η Άγκυρα θέλει μια ελληνική υπεραντίδραση. Να πέσουμε σε παγίδα που με δικιά μας πρωτοβουλία θα καταρρεύσει το πλαίσιο των συνομιλιών, ώστε να χρεωθούμε διεθνώς το μουτζούρη» σημείωσε, κάνοντας λόγο ότι ταυτόχρονα η Άγκυρα είναι σε φάση διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

«Tο παράνομο δεν δημιουργεί δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πρόκληση» υποστήριξε σχετικά με τον πλου του «Τσεσμέ», ενώ σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, είπε ότι «η Ελλάδα είναι γύρω από το τραπέζι ενώ η Τουρκία είναι πάνω στο τραπέζι της Ευρώπης ως μενού».

Το συγχωροχάρτι και οι υπομνήσεις της Τουρκίας
«Ο κ. Ερντογάν θέλει μέσω των διερευνητικών να κερδίσει ένα συγχωροχάρτι με τη συναίνεση της Ελλάδας ώστε η 25η Μαρτίου να είναι γι΄αυτόν όπως τη θέλει η Γερμανία και ο ίδιος: Χωρίς κυρώσεις» δήλωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, παρά τον διάλογο, η Τουρκία προσπαθεί να υπενθυμίζει στην Ελλάδα τις διεκδικήσεις της. «Εξέδωσε παράνομη NAVTEX στον 61ο μεσημβρινό για να εγγράψει τετελεσμένα σε βάρος της ΑΟΖ της Ελλάδος και να αποτυπώσει τον θαλάσσιο βυθό, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκτίμηση ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 27/02/2021