Κόσμος

Σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

25.02.2021 | 21:25

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης και αυτό που συζητούν είναι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που διχάζει την Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα. Οι χώρες με τουρισμό όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θέλουν πιστοποιητικό εμβολιασμού άμεσα ώστε οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να μην μπαίνουν ούτε καραντίνα ούτε να κάνουν τεστ.

Από την άλλη, Γερμανία και Γαλλία είναι επιφυλακτικές για δυο λόγους: 1. Δεν ξέρουμε εάν τα τωρινά εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις και 2. Δεν έχουν όλοι οι πολίτες ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια. Πάντως πληροφορίες λένε ότι η Μέρκελ σήμερα ήταν συγκρατημένα θετική.

Σήμερα αποφασίστηκε να εξεταστεί το θέμα αλλά να γίνει συντονισμένα όταν έχει εμβολιαστεί αρκετός πληθυσμός. Υπάρχουν χώρες που θέλουν να προχωρήσουν μονομερώς και να κάνουν διμερείς συμφωνίες όπως έκανε η Ελλάδα με το Ισραήλ.

Μαθαίνουμε ότι θα γίνουν και άλλες διμερείς συμφωνίες εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή. Νομικά μπορεί να γίνει αν και η Κομισιόν βλέπει πολύ επιφυλακτικά αυτό το σενάριο καθώς αυτό θα δημιουργούσε «χάος» στο χώρο του Σένγκεν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/02/2021

Κόσμος