Οικονομία

Μέχρι αύριο η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Oι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις του Φλεβάρη

25.02.2021 | 08:00 Eνσωμάτωση

Περιθώριο μέχρι αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021, μετά και τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί.

Ο χρόνος πλέον για τους κατόχους που διαθέτουν αυτοκίνητο προς απόσυρση, πιέζει, όπως επίσης κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, οι πολίτες να δίνουν τη δέουσα προσοχή στις μη πιστοποιημένες εταιρίες που για διάφορους λόγους εμφανίζονται συμβουλευτικά και προτείνουν λανθασμένες ενέργειες.

Συνεπώς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διαγραφή ενός αυτοκινήτου, είναι να το θέσει ο κάτοχός του σε ακινησία στην πλατφόρμα aade.gr/mycar, για να απαλλαγεί ο κάτοχος του κάθε αυτοκινήτου, από το να χρεωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Πώς να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας μπορείτε να τα πληρώσετε με τους εξής τρόπους:

Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής υπηρεσίας (mobile banking)
Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)
Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τα εξής βήματα:

Εάν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή

Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας

Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Πώς να καταθέσετε πινακίδες
Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του ΙΧ τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), myCAR.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone.

O φορολογούμενος δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όσο και τις πινακίδες.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου, το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει να φέρει περί το Μάιο τα τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα.

Παράταση για τα πόθεν έσχες
Νέα παράταση πήρε η υποβολή των δηλώσεων του πόθεν έσχες, με τη νέα προθεσμία να ορίζεται την 31η Μαρτίου του 2021.

Η δήλωση γίνεται μέσω της εφαρμογής pothen.gr όπου οι υπόχρεοι αρχικά θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή το έτος και το είδος (αρχική ή ετήσια) της δήλωσης που θέλουν να υποβάλουν.

Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις
Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, αύριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν:

6η δόση ΕΝΦΙΑ

8η δόση Φόρου εισοδήματος

Ακόμα, μέχρι το τέλος του μήνα, πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις συζυγών για ξεχωριστές δηλώσεις εισοδήματος αλλά και αγορά μέσου θέρμανσης για ένταξη στο επίδομα θέρμανσης.

Λήγει η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων και ανέργων
Αύριο, Παρασκευή λήγει η ασφαλιστική κάλυψη για πολλές κατηγορίες εργαζομένων

Για το θέμα μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, χιλιάδες άτομα, θα μείνουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. «Μιλάμε για μια εκτίμηση περί 400.000 ανέργους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Εργασίας» πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 25/02/2021