Ελλάδα

Δραματικό SOS για τα νοσοκομεία – Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική

25.02.2021 | 17:27 Eνσωμάτωση

Η κάμερα καταγράφει αυτό που ζουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Κατάσταση πολέμου.

Εικόνες σοκ, ράντσα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Η κάμερα καταγράφει αυτό που ζουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Κατάσταση πολέμου

Με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αγγίζει το 90% και τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν μόνο 25 άδεια κρεβάτια το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του και το υγειονομικό προσωπικό δείχνει να τα έχει ξεπεράσει.

Μια μέρα μετά το καμπανάκι που χτύπησε και ο  Υπουργός Υγείας για τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως  είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262 κλίνες. Σήμερα εγκαινιάζοντας την καρδιοχειρουργική στην Πάτρα κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.

Ακόμα και στις απλές κλίνες νοσηλείες κόβιντ η πληρότητα φτάνει στο 85%.  Πλέον είναι ξεκάθαρο πως τα περιθώρια είναι πολύ μικρά για να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη και άλλων κρεβατιών και γιατροί και νοσηλευτές φοβούνται την δυσάρεστη έκπληξη.

Ενδεικτική της δραματικής εικόνας  είναι πως το  ‘Αττικόν’ μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετατρέπεται ολόκληρο σε covid νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή, στο «Αττικόν» 180 ασθενείς νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και πάνω από 30 στις ΜΕΘ. Όλο το ‘Αττικόν’ έχει 630 κρεβάτια   Δραματική εικόνα μεταφέρεται και από το νοσοκομείο της Νίκαιας ένα νοσοκομείο βαρόμετρο για την εικόνα toy ΕΣΥ στην Αττική.

« Η κατακόρυφη αύξηση των απλών covid νοσηλειών συνοδεύεται από παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών λοιπής νοσηρότητας. Έχουμε δηλαδή τροχαία, νεοπλασίες, καρδιαγγειακά κτλ. Η κίνηση του κόσμου έξω και οι δραστηριότητες είναι όπως και πριν, σαν να μην υπάρχει lockdown.  Το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας δεν ελέγχεται από κανέναν.»

Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο στην εφημερία της Τρίτης είχε τραυματισμούς όπως και τον Φεβρουάριο 2019, δηλαδή πάνω από  100 περιστατικά. Αν η κατάσταση επαναληφθεί το Σάββατο στην νέα εφημερία το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο.

Ακόμα και στον Ευαγγελισμό από τα 170 κρεβάτια γεμάτα τώρα στις απλές νοσηλείες είναι τα 130. Στις ΜΕΘ, από τα 44 κρεβάτια γεμάτα είναι τα 39. Προσωπικό εκπαιδεύεται διαρκών για κόβιντ αλλά δεν επαρκεί.

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ αυξήμενες είναι οι νοσηλείες των ασθενών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιάννακο, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ από χθες έως σήμερα εισήχθησαν 101 ασθενείς με κορωναϊό. Ωστόσο διακρίνεται μία σταθεροποίηση ως προς τις νοσηλείες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής

Αδειάζει η γενική ΜΕΘ  του ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, της οποίας οι ασθενείς μεταφέροντα για να μετατραπεί σε ΜΕΘ κορωνοϊού.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 14 γεμάτες ΜΕΘ στις 14

ΚΑΤ 13 γεμάτες ΜΕΘ  ΣΤΑ 14.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 12 ΣΤΑ 16.
ΣΩΤΗΡΙΑ. 79 ΣΤΑ 84.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 44 ΣΤΑ 44

ΕΛΠΙΣ. 6 ΣΤΑ 6.
ΝΙΜΙΤΣ. 2 ΣΤΑ 4.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ΣΤΑ 12.
ΘΡΙΑΣΙΟ 17 ΣΤΑ 17.
ΑΤΤΙΚΟ. 31 ΣΤΑ 33 σήμερα εφημερεύει.
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘ ΣΗΜΕΡΑ 244.
ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ. 130
ΚΕΝΕΣ. 14.

Αγωνία για το διασωληνωμένο βρέφος – Η κατάσταση της υγείας του

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γιατρούς η περίπτωση του 25 ημερών βρέφους, που νοσεί από κορωνοϊό και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το βρέφος κόλλησε από τους γονείς του. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη αλλά σταθερή. Υποστηρίζεται μηχανικά γιατί έχει μεγάλο πρόβλημα με την αναπνοή του.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/02/2021