Οικονομία

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Επιδότηση δόσεων έως 90% για δάνεια επιχειρήσεων

24.02.2021 | 07:53 Eνσωμάτωση

Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα επιδότησης τόκων αλλά και η «Γέφυρα 2», μετά την έγκριση χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Σανίδα σωτηρίας» για μια σειρά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες, θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης τόκων ενήμερων δανείων που θα αντιστοιχούν στο τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος αλλά και του «Γέφυρα 2», βάσει του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων.

Tην επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών και σε ποσοστό έως και 90% για ενήμερα δάνεια, μέσω του «Γέφυρα 2» προανήγγειλε μεταξύ άλλων από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης.

Παράλληλα στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, με μικρότερο ωστόσο ποσοστό επιδότησης (80%) προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 24/02/2021