Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απομακρύνεται η άρση του lockdown – Το σχέδιο για αγορά & σχολεία

24.02.2021 | 17:06

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης επισφραγίστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη.

Η 1η Μαρτίου για άρση του lockdown αποτελεί οριστικά παρελθόν. Τα υψηλά κρούσματα επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό.

Μόλις μία μέρα πριν την επέτειο της 25ης Φεβρουαρίου του 2020 όταν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα, ο κορωνοϊός παραμένει απειλητικός κυρίως χάρη στις μεταλλάξεις και επιβάλλει, όχι άρση αλλά επέκταση του lockdown.

Με δεδομένο πως η παράταση της μίας εβδομάδας έχει κλειδώσει, η πορεία θα δείξει τι θα γίνει με τη δεύτερη.

Οι ειδικοί λένε πως η δεκαπενθήμερη παράταση είναι επιβεβλημένη. Γιατί όμως χρειάζεται παράταση 2 εβδομάδων στο σκληρό lockdown;
Επειδή μόνο τότε θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από χίλια εξηγούν οι ειδικοί, και αυτό θα γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση μέτρων, αποστάσεις και μάσκες.

Τα σενάρια για άνοιγμα αγοράς & σχολείων

Από την στιγμή που οι νεκροί παραμένουν σταθεροί οι ειδικοί λένε πως τα μηνύματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, από την άλλη στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα με κάποιο τρόπο του εμπορίου για να μπουν λεφτά στα ταμεία.

Πιθανότερος τρόπος θεωρείται το τρίωρο SMS και υπάρχει έτοιμη νέα πλατφόρμα αποκλειστικά για ψώνια στο 13032, όμως το click away έχει κινδύνους και αυτοί προβληματίζουν.

Το άνοιγμα των σχολείων από την άλλη πάει πίσω.

Θα έπρεπε να είχαμε διπλασιάσει ήδη τους εκπαιδευτικούς λένε οι ειδικοί που σημειώνουν πως δεν είναι λύση να είναι τα πάντα κλειστά τα σχολεία.

Καλύτερη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Στη ζυγαριά μπαίνει και η αντοχή του συστήματος υγείας. Μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 10%, φτάνοντας τους 357. Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα λύματα, υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στην Πάτρα από την άλλη, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας νοσηλεύονταν χθες 40 ασθενείς στην κλινική και 6 στη ΜΕΘ ενώ σχεδόν γεμάτες ήταν οι δύο κλινικές κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που θα αποφασίσει ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη, αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής.

Γεμάτες οι ΜΕΘ

Η ένταση της πανδημίας, έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής για νοσηλεία ασθενών Covid-19 έχουν πληρότητα 90%.

Συνολικά, τα διαθέσιμα κρεβάτια δεν ξεπερνούν τα 15 και ζήτημα πλέον είναι πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία.

Η πληρότητα των κλινικών Covid-19 και των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί πανελλαδικά.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 24/02/2021

Ελλάδα