Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Fake news της Τουρκίας για δήθεν επεισόδιο με ελληνικά μαχητικά και το Τσεσμέ

23.02.2021 | 17:35 Eνσωμάτωση

Λόγο για «παρενόχληση» του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16 στα δυτικά της Λήμνου, έκαναν την Τρίτη οι Τούρκοι, με τον Χουλουσί Ακάρ να επισημαίνει μάλιστα πως «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Tι απαντά η ελληνική πλευρά

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αντέκρουσαν τις τουρκικές κατηγορίες, επισημαίνοντας πως κοντά στην περιοχή που πλέει το «Τσεσμέ» δεν υπήρξε καμία απολύτως πτητική δραστηριότητα από ελληνικά μαχητικά.

Όπως έγινε σαφές, η δράση των ελληνικών μαχητικών απέχει περίπου 10 μίλια από το «Τσεσμέ», ενώ στο ύψος των 19.000 ποδιών στο οποίο πετούν προφανώς δεν μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε παρενόχληση σε πλοία.

Τα ελληνικά αεροσκάφη, από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, από το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιούν άσκηση μεταξύ Χαλκιδικής και Σκύρου. Πρόκειται για περιοχή η οποία είχε δεσμευτεί εγκαίρως με ΝΟΤΑΜ. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όσο για τα περί αερομαχιών με τουρκικά μαχητικά… δεν υπήρξαν ποτέ. Τα μόνα τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν σήμερα το FIR Αθηνών ήταν ένα ζευγάρι αεροσκαφών που μπήκε μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης, μόλις για τρία λεπτά και ξαναμπήκε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/02/2021