Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Εισαγγελική παρέμβαση για εμπλοκή δομών φιλοξενίας ανηλίκων – Δεν ξέρουμε τίποτα, λέει εκπρόσωπος της δομής

22.02.2021 | 17:23

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αποκάλυψη του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου, στην εκπομπή LIVE NEWS για ενδεχόμενη εμπλοκή δομών ανήλικων προσφύγων, που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρο του Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αφορούν την περίοδο 2017 – 18, με τους περισσότερους γείτονες να καταγγέλλουν πως ο γνωστός σκηνοθέτης δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά.

«Αυτός έφερνε προσφυγάκια, δηλαδή ήταν Αφρικανάκια, μαυράκια και Ασιατάκια. Πολύ τακτικά βλέπαμε παιδιά να ανεβοκατεβαίνουνε. Υπήρχανε στιγμές που ερχόντουσαν και 2 – 3 μαζί σαν γκρουπάκια», λένε οι γείτονες.

Αρνήθηκαν να ξαναπάνε

Μιλώντας στο LIVE NEWS, η υπεύθυνη μιας τέτοιας δομής παραδέχθηκε ότι δικά τους προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν θεατρικά μαθήματα.

«Εμάς τα παιδιά πήγαν, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, και δώσαν και παράσταση».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ανήλικα προσφυγόπουλα φέρονται ν’ αρνήθηκαν να πάνε ξανά στα μαθήματα στους κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς να τους εξηγούν τους λόγους.

«Αυτό που λέγεται ότι τα παιδιά πήγαιναν και μετά δε θέλανε να πάνε… Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δικά μας τα παιδιά δεν ισχύει, γιατί ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, δώσαν και την παράσταση και τελείωσε».

Όπως ισχυρίζεται μέσω του LIVE NEWS η επικεφαλής της δομής, τουλάχιστον δύο προσφυγόπουλα συμμετείχαν σε θεατρικές παραστάσεις και ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή της κάτι μεμπτό.

«Μα αν υπήρχε κάτι τέτοιο, είμαστε εμείς αυτοί που θα κάναμε τη μήνυση ή καταγγελία αν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία από τα παιδιά ότι κάτι είχε γίνει. Επίσης να σας πω ότι τα παιδιά κυκλοφορούσαν ελεύθερα με βάση τη νομοθεσία. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να βγαίνουν από το σπίτι. Μόνο τα παιδιά κάτω των δεκατεσσάρων συνοδεύονται».

Το έργο της Δικαιοσύνης δυσχεραίνει το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν φύγει από την Ελλάδα, ενώ δύο δομές έχουν κλείσει εδώ και ενάν χρόνο.

«Δύο παιδιά από τη δομή συμμετείχανε, τα οποία δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Όχι γιατί τα διώξαμε, αλλά επειδή έγινε οικογενειακή επανένωση».

Η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Νέες αποκαλύψεις μετά τη σύλληψη Λιγνάδη

Φως στην υπόθεση με τα μαδήματα θεάτρου σε ανήλικους πρόσφυγες και τυχόν ύποπτη προσέγγισή τους αναμένεται να ρίξει η δικαστική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις του MEGA.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, υπάλληλοι που εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων είναι έτοιμοι να καταθέσουν αν κληθούν, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα παιδιά που πήγαιναν στο σπίτι προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα ήταν πολύ περισσότερα από δύο ή τρία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας ΜΚΟ αποκάλυψε ότι είχαν γίνει προσπάθειες το 2017 να υπάρξουν τα μαθήματα θεάτρου ωστόσο οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν.

Πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, η οποία αναμένεται να ψάξει σε βάθος 10ετιας παραστάσεις του Δημήτρη Λιγνάδη στις οποίες συμμετείχαν παιδιά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/02/2021

Ελλάδα