Κόσμος

Ιστορική στιγμή: Ο πλανήτης Άρης υποδέχτηκε την «Επιμονή»

19.02.2021 | 13:41 Eνσωμάτωση

Τα μυστικά του Άρη θα επιχειρήσει να ξεκλειδώσει το διαστημόπλοιο της NASA που προσεδαφίστηκε χθες στον κόκκινο πλανήτη, σε μια αποστολή που παρακολούθησε με ενδιαφέρον ολόκληρος ο πλανήτης μας. Το ρομποτικό όχημα θα ψάξει για ίχνη ζωής και θα συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2030.

Μπορεί να είναι χαμηλής ανάλυσης, μπορεί να είναι ασπρόμαυρη, αλλά αυτές οι φωτογραφίες είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου στο διάστημα.

Ο πλανήτης Άρης υποδέχθηκε την αποστολή «Επιμονή» (Perseverance) της NASA 4 λεπτά πριν τις έντεκα χθες το βράδυ.

Το ρομποτικό, κορυφαίας τεχνολογίας όχημα θα ερευνήσει για ίχνη αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη αφού πέρασε με επιτυχία τον επτάλεπτο «εφιάλτη» της εισόδου στην ατμόσφαιρά του και βρίσκεται πλέον στο δέλτα του κρατήρα Τζάζιρο, ένα σημείο που κανείς στο παρελθόν δεν έχει βρεθεί.

Τις ιστορικές στιγμές παρακολουθούσε σε απευθείας μετάδοση και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την προσεδάφιση στον Άρη παρακολούθησε όλος ο πλανήτης. Από μικρά χωριά στη Βοσνία, μέχρι το Παρίσι.

Επιστημονικά ιδρύματα της Γαλλίας συμμετείχαν στην κατασκευή της κάμερας που έστειλε τις πρώτες εικόνες από τον Άρη.

Η αποστολή «Επιμονή» αναμένεται με βάση τον προγραμματισμό να παραμείνει στην επιφάνεια του «κόκκινου γίγαντα» για δύο περίπου χρόνια και θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του πλανήτη προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή το 2030.

Το συνολικό κόστος της αποστολής αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/02/2021