Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εισηγήσεις για παράταση του lockdown – Από τι θα εξαρτηθεί, τι λένε οι ειδικοί

18.02.2021 | 17:33 Eνσωμάτωση

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά, με κάποιους από τους ειδικούς ήδη να ζητούν παράταση του lockdown.

«Υπάρχει σταθεροποίηση»

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι παρόλο που οι αριθμοί είναι αυξημένοι στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση.

«Φαίνεται ότι έχουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών και στα κρούσματα».

«Πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων»

Ωστόσο, η συζήτηση για άρση μέτρων είναι πρόωρη καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξετάζονται συνεχώς, είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τρίτο κύμα του ιού είναι διαφορετικό από το δεύτερο καθώς οι αριθμοί που έχει δώσει είναι μικρότεροι και κάπως σταθεροί.

«Το που θα σταθεροποιηθεί ο κορεσμός στο σύστημα υγείας, το ποσοστό κάλυψης δηλαδή το των ΜΕΘ, αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό, θα μας καθορίσει αν μπορεί να γίνει κάποια άρση των μέτρων».

Οι ειδικοί και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας και «σύντομα, αν όχι στα τέλη αυτού του μήνα μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποια μέτρα».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 18/02/2021