Ελλάδα

«Μήδεια»: Δύσκολη νύχτα – Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

17.02.2021 | 02:03

Με έναν από τους ισχυρότερους χιονιάδες των τελευταίων 35 ετών να σαρώνει τη χώρα, δέος προκαλούν οι εικόνες με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης να έχει καλυφθεί από πυκνό χιόνι.

Το ιστορικό κέντρο, όπως και όλες οι γειτονιές της πρωτεύουσας ντύθηκαν στα «λευκά», με τους Αθηναίους να ξυπνούν το πρωί με εντυπωσιακές εικόνες.

Στα Βόρεια Προάστια τα σπίτια είναι απροσπέλαστα, προβλήματα ηλεκτροδότησης είχαμε σε 29 περιοχές της Αττικής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σπίτια έμειναν για περισσότερες από 14 ώρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Η πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 600 κλήσεις για κοπές δένδρων, οι εικόνες όμως ήταν πρωτόγνωρες για τους Αθηναίους κα στο κέντρο της πόλης με τα ειδικά μηχανήματα να ανοίγουν τους δρόμους ακόμη και στο Κολωνάκι, ενώ το μεσημέρι διακόπηκε η κυκλοφορία στο κέντρο στη Βασιλίσσης Σοφίας όταν έπεσε δέντρο στο ύψος της Βουλής.

Το πέρασμα της Μήδειας ήταν φονικό, καθώς τη ζωή τους έχασαν τρεις άνθρωποι, ένας στην Κρήτη και δυο στην Εύβοια.

Ενεργοποιείται ο στρατός για την αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος

Στη μάχη της κακοκαιρίας μπαίνει και ο στρατός προκειμένου να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού για να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει, προκειμένου να μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.

Η συνδρομή του στρατού κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού χωρίς ρεύμα παραμένουν για δεύτερο 24ωρο πολλές περιοχές, με τους κατοίκους να ψάχνουν τρόπους να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Εφιαλτική νύχτα στον Διόνυσο

Για δεύτερο 24ωρο κάτοικοι στον Διόνυσο παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Το 90% των σπιτιών δεν έχουν ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν και καθόλου θέρμανση.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, την ώρα που κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, ήτοι έως και 15 Μαρτίου 2021.
Σημειώνεται ότι στον δήμο Διονύσου έχουν πέσει πάνω από 750 δέντρα και έχουν καταστραφεί 40 κολώνες της ΔΕΗ.

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Παιανία και το Πικέρμι, με αποτέλεσμα πολύ δρόμοι να μένουν κλειστοί.

Ωστόσο, στην Παιανία τα περισσότερα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί, με το βλέμμα πλέον να στρέφεται στις επόμενες ώρες κατά τις οποίες αναμένεται να δημιουργηθεί παγετός.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 17/02/2021

Ελλάδα