Κόσμος

Εκτός ευρωπαϊκού «ραντάρ» το ρωσικό εμβόλιο προς ώρας

14.02.2021 | 13:23

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για άμεση έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού η Κομισιόν λέγοντας ότι προς το παρόν «δεν είναι στο ραντάρ» σε μια περίοδο μάλιστα που οι ευρωρωσικές σχέσεις μπαίνουν σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η Ρωσία δεν έχει καταθέσει κανένα αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στην Ευρώπη. Πηγές της Κομισιόν είπαν στο MEGA ότι «προς το παρόν» το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι στο ραντάρ των Βρυξελλών παρά το άνοιγμα που έκαναν πρόσφατα Παρίσι και Βερολίνο.

Ένα εμπόδιο για να εγκριθεί ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, η εταιρεία θα πρέπει να έχει εργοστάσια παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος – αυτή τη στιγμή το ρωσικό παράγεται μόνο στην Ρωσία. Ένα άλλο εμπόδιο που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι η κλιμάκωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, με τη Μόσχα να απειλεί τις Βρυξέλλες με ολική ρήξη εάν μπουν κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης Ναβάλνι.

Με διαδικασία «εξπρές» τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις
Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να εγκρίνουν με διαδικασίες εξπρές τις τροποποιήσεις που γίνονται στα εμβόλια για να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή της στο γερμανικό Τύπο η Επίτροπος υγείας Στέλα Κυριακίδη. Πρακτικά, έχουν εγκρίθει κάποια εμβόλια και οι φαρμακευτικές θα κάνουν τροποποιήσεις σε αυτά ώστε να αντιμετωπίζουν τις νέες μεταλλάξεις.

Αντί να περνάνε όλη τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από την αρχή, θα εγκρίνονται άμεσα χωρίς όμως εκπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/02/2021

Κόσμος