Ελλάδα

«Καμπανάκι» για ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού ενόψει της «Μήδειας»

13.02.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

«Πρωταγωνίστρια» στο σκηνικό της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει η Αττική που συγκεντρώνει τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά την επικράτεια αλλά και τους μισούς ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία της. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια, ενώ σε υψηλή επιτήρηση βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη. Με το ΕΣΥ να πιέζεται ιδιαίτερα εξαιτίας της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή λέγοντας πως το κύμα του χιονιά που πλήττει τη χώρα ευνοεί την ενδο-οικογενειακή μετάδοση του ιού.

Με την επιδημιολογική κατάσταση να παραμένει επιδεινωμένη και το σύστημα υγείας να δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση μέρα με την ημέρα κοκκινίζουν και περισσότερες περιφέρειες.

Σε σκληρό lockdown τύπου Αττικής μπήκαν η Αχαΐα με 95 νέα κρούσματα και η Εύβοια πλην της Σκύρου με 56.

Τη ζωή των πολιτών θα δυσκολέψει και η επερχόμενη κακοκαιρία με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν για ενδο-οικογενειακή μετάδοση.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και δεν αποκλείει παράταση του lockdown.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι για να ανοίξει η οικονομία πρέπει άμεσα να εμβολιαστεί και η ευπαθείς ομάδες από 50 και κάτω.

Η επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα και το επιδημιολογικό φορτίο στο τέλος του μηνός.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών.

Σε εξέλιξη είναι και οι επιστημονικές έρευνες για το φάρμακο από το Ισραήλ το οποίο είναι εισπνεόμενο. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε 30 ασθενείς εκ των οποίων οι 29 θεραπεύτηκαν εντός 3 έως 5 ημερών.

Με νέα δεδομένα θα γίνεται πλέον η μετακίνηση των εργαζομένων από την ερχόμενη Δευτέρα. Θα τεθούν σε ισχύ νέα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων λόγω του καθολικού lockdown στην Αττική. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια.

Τα έντυπα μετακίνησης που έχουν έως τώρα οι εργαζόμενοι θα ισχύουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Από την Τετάρτη θα έχει…πρόστιμο.

Τρίτη μέρα σήμερα που το λεκανοπέδιο τελεί υπό καθεστώς αυστηρού lockdown. Περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και μπλόκα της αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Αθήνας.

Περίπου 40 τα μπλόκα της αστυνομίας σε όλο το λεκανοπέδιο προκειμένου να μπει φρένο στις άσκοπες μετακινήσεις. Έλεγχοι διενεργούνται και στα ΜΜΜ. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 18:00 σή,ερα, Σάββατο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/02/2021