Υγεία

Κορωνοϊός, εμβόλιο και παρενέργειες: Ελ. Γιαμαρρέλλου στο MEGA

12.02.2021 | 09:26 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου για τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τα ζητήματα που θα συζητηθούν, αλλά και για το περιστατικό στην Κέρκυρα, όπου μια γυναίκα παρέλυσε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, στη σημερινή συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με λεπτομέρειες. Δε γίνεται λόγος για χρήση διπλής μάσκας, καθώς όπως είπε, όταν η μάσκα είναι σωστά φορεμένη και είναι σωστής ποιότητας, τριπλή βαμβακερή, τότε δεν τίθεται θέμα ανησυχίας.

Είπε επίσης ότι θα συζητηθούν οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», Αττική, Πάτρα, Εύβοια, αλλά και η Θεσσαλονίκη για την οποία υπάρχει το σενάριο του προληπτικού ολικού Lockdown.

Για τα σχολεία υποστήριξε πως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «the Lancet» δείχνει ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού δε μεταδίδεται τόσο πολύ εντός των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα μαθητών.

Αναφορικά με τη γυναίκα στην Κέρκυρα, η οποία παρέλυσε μετά τη χορήγηση της δεύτεερης δόσης του εμβολίου, εξήγησε πως ένα παλιό αυτοάνοσο νευρολογικό νόσημα, το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, μπορεί να προκαλέσει παράλυση όλων των μυών του σώματος έπειτα από κάποια ίωση. Το σύνδρομο αυτό, προκαλεί την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό, τα οποία αντί να προφυλάσσουν κατευθύνονται εναντίον του αμυντικού συστήματος. Έχει συνδεθεί με τη γρίπη, αλλά όχι με το εμβόλιο της γρίπης και με ιώσεις, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Εκτίμησε λοιπόν, ότι είναι πιθανό η γυναίκα να είχε περάσει μια ίωση πριν από έναν με δύο μήνες και επειδή συνέπεσε με το εμβόλιο, προκάλεσε ανησυχία. Με την κατάλληλη θεραπεία, η παράλυση θα υποχωρήσει.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 12/02/2021