Ελλάδα

Σε «αυστηρό» locκdown η Αθήνα, τι αλλάζει στις μετακινήσεις – «Κοκκινίζει» η Θεσσαλονίκη

11.02.2021 | 13:16

Σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί το νέο αυστηρό lockdown στην Αττική. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες βιώνουν πλέον μία καθημερινότητα σαν και αυτή του περασμένου Μαρτίου και για τουλάχιστον μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί, στην Αττική είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα, ενώ από νωρίς, οι έλεγχοι της αστυνομίας ήταν σαρωτικοί.

Η κίνηση στους δρόμους ήταν αισθητά μειωμένη. Ωστόσο έντονη είναι η κινητικότητα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Οι εισαγωγές καθημερινά αυξάνονται και φτάνουν τις 200 με τις μισές να είναι στο λεκανοπέδιο . Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η πληρότητα στις ΜΕΘ των Αθηνών αγγίζει το 80%.

Τούτων δοθέντων η διάρκεια του lockdown μπορεί να ξεπεράσει τις 3 εβδομάδες. Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη εκτίμησε ότι το Πάσχα η χώρα θα βγει από το τουνελ των περιορισμών.

Η Αττική πλέον βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια με τα νοσοκομεία να γεμίζουν και τον αριθμό κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά.

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις
Η αυστηρή τήρηση των μέτρων όπως λένε οι ειδικοί είναι αυστηρή προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην τήρηση των μέτρων κομβικό ρόλο παίζουν οι μετακινήσεις. Γι’ αυτό, από σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr).

Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για τον δημόσιο τομέα, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Θεσσαλονίκη
Όπως φαίνεται, εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να δοθεί αύριο. Ολα δείχνουν ωστόσο ότι και τα πράγματα στη συμπρωτεύουσα η είναι αρκετά δύσκολα, κάτι που αποδεικνύεται και από την έκτακτη επίσκεψη του υπουργείου Υγείας στην πόλη, ΒασίληΚικίλια, όσο και από τις τοποθετήσεις των ειδικών.

Τους 500.000 θα φτάσουν οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα μέχρι το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τη Δευτέρα, θα δημιουργηθούν έξτρα εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία είναι ήδη 52 στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του που βλέπει ανθρώπους να προσέρχονται σε εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σε λίγες ημέρες και, όπως είπε, στα mega center, εκ των οποίων το ένα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες εντός της ΔΕΘ.

Επίσης, τόνισε ότι όλη αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση, που είναι πρωτόγνωρη για την χώρα μας και όλο τον κόσμο, γίνεται στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Εν τω μεταξύ,σ τα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Πάτρας
Γέμισαν τα νοσοκομεία της Πάτρας από τις εισαγωγές με κορωνοϊό.

Ως εκ τούτου η κλινική covid -19 στο ΠΠΝΠ δεν έχει άλλα διαθέσιμα κρεβάτια. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να ανοίξει νέα πτέρυγα για να εξυπηρετεί περιστατικά κορονοϊού.

Επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, η πληρότητα στη ΜΕΘ έχει φτάσει το 60%.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, νοσηλεύονται 30 ασθενείς με κορονοϊό, έξι στη ΜΕΘ και δύο διασωληνωμένοι. Από τα 112 κρούσματα που είχε η Αχαΐα χθες, το 90% εντοπίζεται στο αστικό ιστό της Πάτρας.

Περίπου 600 φαίνεται ότι είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/02/2021

Ελλάδα