Πολιτισμός

Επέτειος Ελληνικής Επανάστασης: Σε συλλεκτικά νομίσματα ο Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832

11.02.2021 | 19:08 Eνσωμάτωση

Τα πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους κυκλοφορούν ως συλλεκτικά ενθύμια, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

O Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, κυκλοφορούν και πάλι ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση, μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής αποτελείται συνολικά από 14 νομίσματα, υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και φέρει την σφραγίδα της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου.

Εκτός από τον Φοίνικα και τη Δραχμή, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας, μεταξύ αυτών:

  • Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
  • Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια
  • Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή
  • Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας, αποτελεί το βασικό έσοδο της Επιτροπής για την χρηματοδότηση δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 11/02/2021