Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης διπλής μάσκας από τους πολίτες

11.02.2021 | 20:19

Χρήση διπλής μάσκας από τους πολίτες και μάλιστα υποχρεωτικά συστήνουν πλέον αρκετοί λοιμωξιολόγοι . Οι αρμόδιοι διαπιστώνουν ότι οι πολίτες συχνά δεν φορούν σωστά τις μάσκες τους και προτείνουν την χρήση μιας υφασματινης μάσκας σε συνδιασμό με μια χειρουργική. Η συζήτηση έχει ανοίξει και διεθνώς με τον Αμερικανικό CDC να τάσσεται υπέρ ενώ με διπλή μάσκα βλέπουμε ήδη τον Aντονι Φάουτσι, τον Τζο Μπάιντεν αλλά και την Κάμαλα Χάρις.

Εικόνες σαν και αυτές, με πολίτες να φορούν τη μάσκα τους κάτω από τη μύτη, κάτω από το στόμα ή κρεμασμένη από τα αυτιά…. Έφεραν στο τραπέζι των ειδικών το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής χρήσης διπλής μάσκας…

Οι δύο μάσκες φαίνεται πως είναι το αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας από την απειλή των επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιου. Κάτι που ήρθε να επιβεβαιωθεί από την έρευνα του Αμερικανικού κέντρου Ελέγχου λοιμώξεων.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.
Όταν και οι δύο φορούν διπλή μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται δημοσίως με διπλή μάσκα… Ολοένα και αυξάνονται – εντός και εκτός Ελλάδας Ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε με διπλή μάσκα κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όταν εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος νοτιοαφρικανικός ιός σε έναν ιερωμένο. Με διπλή μάσκα εμφανίζεται και ο Τζο Μπάιντεν αλλά και η Κάμαλα Χάρις.

Και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι προτρέπει τους Αμερικανούς να φορούν δύο μάσκες για να προστατεύονται καλύτερα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του…

«Αυτή είναι μία φυσική κάλυψη για να εμποδίσεις τα σταγονίδια και τους ιούς να μπουν. Αν έχει μία φυσική κάλυψη με μία στρώση, βάζεις άλλη μία στρώση και είναι κοινή λογική ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό. Και αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις ανθρώπους ή να φορούν διπλή μάσκα ή να δημιουργούν συνθήκες σαν να φορούν μάσκα Κ95»

Το δεύτερο όπλο προστασίας είναι η σωστή εφαρμογή

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας – με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πλευρικά κενά, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται.

Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά, λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται. Όπως και να χει η χρήση της μάσκας είναι ένα απο τα πλέον αποτελεσματικά όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/02/2021

Ελλάδα