Οικονομία

Αναστολές, μετακινήσεις, άδειες ειδικού σκοπού – Τι λέει στο MEGA η Α. Στρατινάκη

11.02.2021 | 08:24

200.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, καθώς επειδή προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοεμβρίου, δεν μπορούν να μπουν τώρα σε αναστολή.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πράσσας και η Γ.Γ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πράσσα, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναστολών με το δεύτερο κύμα, βγήκε απόφαση για δικαίωμα αναστολής σε εργαζομένους που προσλήφθηκαν έως 4 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, η αγορά άνοιξε είτε μερικώς είτε ολικώς με αποτέλεσμα να γίνουν νέες προσλήψεις για το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Ωστόσο, με το ολικό κλείσιμο στην Αττική και την αναθεώρηση των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας, δημιουργήθηκε ξανά η ανάγκη της αναστολής. Σε αυτή την ανάγκη, οι προσληφθέντες μετά τις 4 Νοεμβρίου μένουν εκτός.

Όπως υποστήριξε, πρέπει στην καινούρια απόφαση να μπει καινούρια ημερομηνία, πρέπει να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι μέχρι το τελικό κλείσιμο, δηλαδή μέχρι χθες.

Από την πλευρά της, η κυρία Στρατινάκη δήλωσε πως έχει γίνει ήδη πρόβλεψη για τις αναστολές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοέμβρη θα συμπεριληφθούν στις αναστολές, καθώς γίνεται μέριμνα να συμπεριληφθούν όλοι όσοι προσλήφθηκαν μέχρι τις 31/1.

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις

Η κυρία Στρατινάκη μίλησε ακόμα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων υποστηρίζοντας πως πλέον δε θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν χαρτιά από τους εργοδότες μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ όταν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή εργασίας.

Σκοπός του μέτρου αυτού είναι η αποσυμφόρηση και η μη χαρτιών εργασίας για εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους κ.ά., θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών, όπως η φορολογική ταυτότητα.

Τέλος, για τις άδειες ειδικού σκοπού, είπε πως αυτές καλύπτουν την περίπτωση γονέων με παιδιά μέχρι και την Τρίτη Γυμνασίου.

 

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 11/02/2021

Οικονομία