Ελλάδα

Τα νέα μέτρα του lockdown – Τι αλλάζει στις ζωές μας

10.02.2021 | 17:02 Eνσωμάτωση

Μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία, άδειες ειδικού σκοπού και απαγόρευση κυκλοφορίας μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου lockdown και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/02/2021 έως και τις 28/02/2021.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Σταμπουλίδη πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άθληση με το αυτοκίνητο ο Νίκος Χαρδαλιάς με μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής διευκρίνισε πως εξακολουθούν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και τον κωδικό 6.

Τις καθημερινές η μετακίνηση θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 05:00 έως τις 18:00.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται για περιπτώσεις εξαιρέσεων, όπως για διαζευγμένους γονείς που θέλουν να δουν τα παιδιά τους, για τελετές όπως ορίζει ο νόμος,  για φοιτητές που πηγαίνουν στην σχολή τους και για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων.

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα περίπτερα ,τα φαρμακεία, τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τηλεφωνίας μόνο για πληρωμή λογαριασμών και για επισκευή συσκευών.

Pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών θα λειτουργούν με ραντεβού.

Κομμωτήρια καταστήματα μανικιούρ και πεντικιούρ και  κέντρα αισθητικής θα είναι κλειστά.

Εστίαση και καφέ θα λειτουργούν με delivery και take away.

Mε ραντεβού θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου,  στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, με ωράριο 09:00 – 17:00 και θα εξυπηρετούν με click away ή click in shop.

Αλλαγές έρχονται και στην εργασία. Το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα θα αυξηθεί ως και το 70% για το Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα παραμένει 50%, με αυστηρούς ελέγχους.

Η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28 Φεβρουαρίου.

Θα πραγματοποιούνται δίκες μόνο για αυτόφωρα και για υποθέσεις που συμπληρώνεται το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021.

Οι εκκλησίες δεν θα έχουν πιστούς και οι τελετές όπως οι γάμοι θα γίνονται με το πολύ 9 άτομα. Ανοιχτές θα είναι οι ιδιωτικές κλινικές και τα ξενοδοχεία.

Σε εξέλιξη σύσκεψη της επιτροπής για την Θεσσαλονίκη  

Έκτακτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για την τήρηση των νέων μέτρων που εξειδίκευσε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, με ιδιαίτερη έμφαση τον συντονισμό του ελέγχου στους εργασιακούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 10/02/2021