Ελλάδα

MEGA STORIES: Φάκελος «Αιώνιοι Φοιτητές»

10.02.2021 | 01:39

Μεγάλη είναι η συζήτηση που υπάρχει γύρω από τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές.

«Δεν είναι νοητό ένας φοιτητής να μπαίνει στο πανεπιστήμιο και να ‘λιμνάζει’ για όσα χρόνια το επιθυμεί» λέει ο Στέφανος Μάνος, πολιτικός, ενώ από τη μεριά της η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης Παντείου πανεπιστημίου, σημειώνει ότι ο όρος «αιώνιοι φοιτητές» δεν είναι ακριβής.

«Οι φοιτητές που έχουν υπερβεί ένα όριο δεν αποτελούν επιβάρυνση για το πανεπιστήμιο, διότι δεν έχουν τα προνόμια που έχουν οι υπόλοιποι φοιτητές. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο υπερβάλλουμε», επισημαίνει, ωστόσο «είμαι υπέρ ενός εξορθολογισμού του αριθμού των φοιτητών», καταλήγει.

«Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των μητρώων που έχουμε», τονίζει από τη μεριά του ο Άγγελος Κότιος, πρύτανης πανεπιστημίου Πειραιώς, ωστόσο επισημαίνει πως οι διαγραφές των φοιτητών είναι πιο πολύπλοκες από όσο ακούγονται, καθώς ενέχουν εξειδικευμένες νομικές πτυχές.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι οι αιώνιοι φοιτητές δεν «κοστίζουν» οικονομικά στα πανεπιστήμια, με τους ίδιους τους φοιτητές να λένε ότι η ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Αυτό που ζητείται είναι ελαστικότητα και επιείκεια στον χρόνο των σπουδών.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA STORIES - 10/02/2021

Ελλάδα