Κόσμος

Η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

10.02.2021 | 14:25 Eνσωμάτωση

Η μόλυνση που προέρχεται μόνο από την ενέργεια των ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνη για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως.

Τοξικό κοκτέιλ ρύπων. Η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και κυρίως άνθρακα.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η μόλυνση που προκαλείται από την ενέργεια των ορυκτών καυσίμων στην ατμόσφαιρα στέρησε τη ζωή σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους, το 2018.

Kίνα και Ινδία μοιράζονται το ήμισυ αυτού του απολογισμού ενώ από ένα εκατομμύριο αντιστοιχεί στο Μπανγκλαντές, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει κατά μέσο όρο, δύο χρόνια, το προσδόκιμο ζωής. Στην Ασία, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή του πλανήτη, μειώνεται κατά τέσσερα χρόνια έναντι 8 μηνών στην Ευρώπη.

Σε σύγκριση με άλλα αίτια πρόωρων θανάτων, από τη μόλυνση του αέρα, που προκαλεί καρδιακές και πνευμονικές νόσους, χάνονται κατά 19 φορές περισσότερες ζωές κάθε χρόνο από την ελονοσία, 9 φορές περισσότερες από το AIDS και 3 φορές περισσότερες από το αλκοόλ.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα ενισχύσουν τα κίνητρα ώστε οι κυβερνήσεις να επιταχύνουν την στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/02/2021