Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Παπαδημητρίου & Φωτίου στο MEGA

09.02.2021 | 09:43

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν οι κ.κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, βουλευτής ΝΔ, και Θεανώ Φωτίου, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας για την κατάσταση στην αγορά, αλλά και το κατά πόσο θα ανοίξουν τα ανθοπωλεία για του Αγίου Βαλεντίνου – ημέρα κατά την οποία κάνουν σημαντικό τζίρο – ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ανοίξουν. Δεν ξέρω ακόμα την εισήγηση του κ. Κικίλια για καθολικό lockdown. Αλλά μπορούν τα ανθοπωλεία να ανοίξουν με τάξη, χωρίς να διακινδυνεύσει ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Είναι μια ειδική περίσταση και πρέπει που και που να θυμόμαστε και κάποιους από τους εμπόρους, να γινόμαστε λίγο πιο ρεαλιστές και λίγο πιο προσεκτικοί. Δεν πρέπει αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, να μην προσέξουν. Πρέπει να προσέξουμε τον άνθρωπο που πρέπει να δουλέψει. Θα κάνουμε ό,τι πουν οι λοιμωξιολόγοι. Αλλά πρέπει να στηρίξουμε το εμπόριο. Υπάρχουν τρόποι».

Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση θα αποζημιώσει στο 100% εργαζόμενους και επιχειρήσεις, σε περίπτωση νέου καθολικού lockdown, ο ίδιος είπε ότι «Αυτά που δίνει το κράτος είναι όσα μπορεί να δώσει για να κρατήσει όρθιους τους εργαζομένους. Στις επιχειρήσεις δεν μπορεί να δώσει τους τζίρους που χάνουν. Μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή που ήταν μια καλή ιδέα, το μέτρο του να καλύψεις τις πάγιες ανάγκες μιας επιχείρησης είναι το σωστό μέτρο για να σταθεί όρθια η επιχείρηση μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας».

«Η εστίαση βρίσκεται σε απόγνωση από τα αλλοπρόσαλλα μέτρα της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τους ίδιους όρους που έγινε το τραπέζι στον πρωθυπουργό στην Ικαρία. Οι άνθρωποι της εστίασης έχουν αφεθεί ένα χρόνο χωρίς μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Τώρα που φωνάζουν ότι κλείνουν, τους λένε ότι θα τους τα χαρίσουν. Πρέπει πρώτα να ακούμε τους λοιμωξιολόγους, να έχουμε χάρτη αναλυτικό των κρουσμάτων με δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, και να μην αναιρεί ο πρωθυπουργός τα μέτρα που εξαγγέλλει. Την Ικαρία την εξαφανίσατε, έχουμε γίνει ρεντίκολο διεθνώς», είπε από την πλευρά της η κ. Φωτίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να φτιαχτεί χάρτης διάδοσης της μόλυνσης με δωρεάν μαζικά τεστ. Επίσης, συνεχείς ελέγχους στις μεγάλες εστίες διασποράς, όπως τα ΜΜΜ. Τρίτον μαζικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας. Πλήρη αποζημίωση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στο 80% ή στο 100% όπως κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης, είχαμε εκτιμήσει ότι αυτό είναι λύση για να μην υπάρξει ύφεση. Το είχαμε κοστολογήσει στα 3,5 δις και τα λεφτά υπήρχαν», πρόσθεσε η ίδια.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 09/02/2021

Πολιτική