Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εισήγηση – «βόμβα» Κικίλια για σκληρό lockdown στην Αττική – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

09.02.2021 | 13:05

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι ραγδαίες και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς, αλλά και οι Σωτήρης Τσιόδρας και Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αποφάσεις για την επιβολή ενός lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική αναμένεται να λάβει ίσως και σήμερα η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία των ειδικών προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι ενδέχεται στη συνέχεια να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. «Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση.

Ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Πρακτικά το ολικό lockdown σημαίνει κλειστά όλα τα σχολεία, κλειστά τα καταστήματα χωρίς click away, αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, κόφτης στα SMS, ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας ίσως και όλες τις ημέρες της εβδομάδας νωρίτερα.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική έχουν καλυφθεί ήδη σε ποσοστό 75%.

Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρά το ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», φαίνεται πως οδηγούμαστε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/02/2021

Ελλάδα